גמילה מריטלין
התמכרות וגמילה מריטלין
מתילפנידאט, או בשמו המוכר יותר, ריטלין, הינה חומר פסיכואקטיבי ממריץ של מערכת העצבים המרכזית.
הריטלין שייך לקבוצת הפנתילאמינים ודומה בין היתר לאדרנלין, נוראדרנלין, דופמין, קוקאין, ו-MDMA ועוד. הריטלין מוגדר על פי חוק פקודת הסמים המסוכנים כסם מסוכן ויכול להינתן רק על פי הוראת רופא מומחה.
על אף היותו אחד התרופות הנרקוטיות הנרשמות ביותר בעולם, נושא בחובו את הפוטנציאל להתמכרות. כן, הכדור הקטן שרובנו תופסים כעושה פלאים ליכולת הריכוז שלנו בלימודים, בתקופת מבחנים או סתם לפני טסט או כל אירוע אחר הדורש ריכוז אינטנסיבי, מוגדר כסם מסוכן ושימוש לרעה בו עשוי להוביל להתמכרות המצריכה גמילה מריטלין.
כדי להמחיש את הפוטנציאל לשימוש לרעה בריטלין,
הסתכלו על הנתונים הבאים:
- מחקר בארה”ב מצא כי 16 מיליון איש דיווחו על שימוש לרעה בתרופות נרקוטיות ובכללם ריטלין , או במילים אחרות שימוש בתרופות שלא על פי הוראות הרופא, במינונים גבוהים מהרשום ושלא לצורך רפואי. בארה”ב, יותר מ-50% מתלמידים שדיווחו על שימוש לרעה בריטלין סיפרו כי קיבלו את הריטלין מחבר או קרוב משפחה, כלומר שלא על פי הוראת רופא ובפיקוח רפואי.
- בישראל – סקר שיזמה הרשות הלאומית למלחמה בסמים במהלך 2013 העלה כי 14% בלבד מהסטודנטים שנוטלים ריטלין עשו זאת לאחר שאובחנו וקיבלו מרשם אצל רופא. כלומר, רוב הסטודנטים שצרכו ריטלין, עשו זאת, שלא בהוראת רופא.
בשנים האחרונות, השימוש בתרופה נעשה שכיח מאד בקרב ילדים ונוער ולכן התרופה אינה נתפרסת מסוכנת בקרב האוכלוסיה.
חשוב מאד להכיר את סימני האזהרה המאותתים על התמכרות ומעלים את הצורך בגמילה מריטלין.
אבל רגע לפני כן, למה בכלל לדבר על גמילה מריטלין? הכדור מסייע לי להתרכז, משפר את הביצועים וההישגים שלי, אז למה להפסיק?
גמילה מריטלין תופעות לוואי
הנה רשימה חלקית של תופעות לוואי אפשריות לשימוש לרעה בריטלין:
- נדודי שינה, התקפי חרדה, כאבי ראש כרוניים, בלבול. ירידה בצורך לאכול בכלל בתאבון.
- מקרים קשים ילווי ב התקפי מאניה ודיכאון, אי שקט, קוצר נשימה, מחשבות אובדניות וזוהי , כאמור, רשימה חלקית.
- שימוש לרעה בריטלין יגרום לתחושות של התרוממות רוח ואופוריה.
- וכמו בסמים רבים אחרים, לאחר זמן מה מגיעה הצניחה המאופיינת בדיכאון וירידה במצב הרוח.
לכדור הקטן והתמים שרובנו מכירים מהלימודים, מחברים או משפחה , יש השלכות משמעותיות שחשוב להכיר בהם ולוודא שהשימוש בריטלין לא הופך לשימוש לרעה. משתמשים בריטלין ומתלבטים האם אתם על הדרך להתמכרות? נסו לענות על השאלות הבאות ולהבין האם יש צורך בגמילה מריטלין.
- משתמשים בריטלין גם אם לא אובחנתם בהפרעת קשב וריכוז?
- חווים כמיהה לריטלין? משקרים בנוגע לשימוש?
- ניסיתם מספר פעמים להוריד את המינון ולא הצלחתם?
- צריכים ריטלין כדי להרגיש ‘נורמליים’?
- מפתחים סבילות לריטלין ומוצאים עצמכם מעלים את המינון שוב ושוב?
- מצאתם את השאלות הללו מתארות את מצבכם?
במידה ועניתם וכן, פנו לאיש מקצוע והתייעצו עימו בנוגע לצורך בגמילה מריטלין.
תהליך גמילה מריטלין
חשוב להבין כי כדי להתחיל תהליך גמילה מריטלין יש להיות בליווי צמוד של פסיכיאטר לשם הפסקת השימוש בריטלין באופן מפוקח והטיפול הנפשי יתמקד בהבנה עמוקה של הסיבות שהובילו להתמכרות,
מציאת דרכי התמודדות יעילות וחוזקות פנימיות שיחליפו את התלות בחומרים חיצונים.
לעיתים הפיתוי להשתמש בפתרון הזמין והמהיר, הוא גדול, ואולי בלתי נמנע לתחושתכם.
המשאבים הנפשיים שלכם ויכולת ההתמודדות שלכם הם גדולים ועצומים.
ואולי כל מה שאתם צריכים כעת הוא יד מושטת אליכם לעזרה, חמלה והבנה לצד נחישות, ניסיון שנושא תקווה וידיעה כי גמילה מריטלין, ומכל התמכרות אחרת הינה אפשרית.
מרכז גמילה פרטי שבטיא מטפל בעזרת תוכנית טיפול ייחודית ב-3 שלבים לגמילה באווירה משפחתית חמה ותומכת.
גמילה מריטלין עלולה להיות מורכבת וכל אחד הוא קצת שונה וייחודי,
צור קשר בכדי שנוכל ביחד להבין כיצד אנו יכולים לעזור לך.
מרכז גמילה שבטיא זמינים עבורך תמיד.
כיצד מתחילים בגמילה מריטלין
ריטלין הינה תרופה לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, שנפוצה בעיקר בקרב תלמידים וסטודנטים המעוניינים לצלוח ביתר קלות תקופות מבחנים או פשוט להתרכז יותר בכיתת הלימוד. גם ילדים המאובחנים כסובלים מהיפר אקטיביות מטופלים לא אחת באמצעות ריטלין או תרופות מקבילות לה. נטילת ריטלין מביאה לשחרור של נוירון שנקרא דופמין, והוא אחראי על הגברת הריכוז ולעוררות של תחושות חיובית ושמחות. כדי לסבר את האוזן, נציין כי קוקאין הוא סם אסור בשימוש ומסוכן מאוד אשר גורם להשפעות דומות לאלו של הריטלין. ריטלין, חשוב לציין, לא מסווג כתרופה ממכרת אלא כתרופה בעלת פוטנציאל להתמכרות, ולכן הפיקוח על רכישת התרופה הזו לא תמיד עקבי. אנשים המפתחים תלות בצריכת ריטלין לא מסתפקים במינונים הנקובים במרשם, והם פונים לערוצים אחרים כמו השוק השחור כדי להשיג כמויות נוספות של ריטלין כדי לספק את התמכרותם. ניתן בהחלט לבצע תהליך גמילה מריטלין, אך ככל תהליכי גמילה הוא לא פשוט, ולכן מומלץ לפנות אל מרכז הגמילה ‘שבטיא’ שממוקם בדרום הארץ, ומציע תוכנית גמילה דיסקרטית תחת פיקוח רפואי הדוק.
תסמיני גמילה מריטלין
ריטלין ותקופת מבחנים
בשנים האחרונות הולך וגובר השימוש בריטלין בקרב סטודנטים המבקשים לעבור את תקופות המבחנים בקלות יתרה, ולדלג על הדרך הקשה של פיתוח מיומנויות והרגלי למידה נבונים ואפקטיביים. צריכה מוגברת של ריטלין בחלק מהמקרים עלולה להביא לכך שנדרש מינון גבוה יותר ויותר ככל שעובר הזמן על מנת להשיג את האפקט הנדרש, יחד עם העובדה שצריכה מוגברת ותלותית לטווח ארוך של התרופה גוררת השלכות בריאותיות כמו היצרות של כלי הדם, בעיות שינה ותחושת רדיפה. גם דיכאון ומחשבות אובדניות הם תופעות לוואי ידועות, ולכן כדאי בהקדם האפשרי לפנות אל מרכז גמילה מריטלין על מנת להשיב את השליטה לחייכם ולהמשיך בדרך בריאה.
חיים חדשים
על מנת לשחרר את התלות הגופנית והנפשית בריטלין, מומלץ לקחת חלק בתוכנית גמילה תחת פיקוח רפואי. נציין כי קשה מאוד במצב של התמכרות קשה להשתחרר באופן עצמאי מהתלות, ונדירים מאוד מקרים בהם האדם המכור הצליח בכוחות עצמו להשתחרר מהתלות. במהלך התהליך המטופלים לומדים כי חשובה במיוחד ההצלחה והשימור של השחרור מהתלות בטווח הרחוק, ולכן ההמלצה גם בתום תהליך הגמילה להישאר בטיפול. גמילה מריטלין תישא פרי רק כאשר האדם המטופל הוא בעל מוטיבציה ורצון להצליח בה, וכאשר הוא נמצא במסגרת המתאימה עבורו עם מעטפת תומכת ומלווה של אנשי מקצוע מיומנים, כמו במרכז הגמילה ‘שבטיא’.
שאלות ותשובות בנושא גמילה מריטלין
מהו ריטלין ולמה הוא משמש?
ריטלין הוא תרופה המשמשת לטיפול בהפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות (ADHD) הוא פועל על ידי הגברת הפעילות הכימית במוח כדי לשפר את הריכוז ולשלוט בהתנהגות אימפולסיבית.
מהם הסימנים שאולי פיתחתי תלות בריטלין?
תלות בריטלין עשויה להתבטא בצורך מתמשך להגדיל את המינון כדי להשיג את אותו האפקט, שימוש בתרופה שלא לפי מרשם רופא, והרגשה של תסמיני גמילה כאשר לא נוטלים את התרופה.
כיצד מטפלים בהתמכרות לריטלין בשבטיא?
במרכז גמילה שבטיא, תהליך הגמילה מריטלין מבוצע באמצעות צוות רפואי וצוות לטיפול פסיכוסוציאלי. התהליך כולל מפגשים פרטניים עם פסיכיאטר, מטפלות רגשיות, עובדת סוציאלית ומדריך החלמה, בנוסף ישנם בשבטיא מספר גדול של קבוצות טיפוליות בכל יום. הטיפול מתבצע בשלושה שלבים. שלב ראשון של איזון והתאקלמות, שלב שני טיפול לשורש ההתמכרות ושלב שלישי של הכנה ליציאה והיום שאחרי. בנוסף שבטיא מפעילה גם תוכנית לליווי של בוגרים לאחר סיום התוכנית במרכז הגמילה.
איזה תסמיני גמילה יש לריטלין?
תסמיני הגמילה מריטלין כוללים עייפות, דיכאון, תחושות חרדה, שינויי במצב הרוח, וירידה באנרגיה ובריכוז. תסמינים אלה יכולים להיות מאתגרים, ולכן חשוב לקבל תמיכה מתאימה במהלך תהליך הגמילה ולפנות לעזרה מקצועית.
כיצד ניתן לעודד אדם מכור לריטלין לפנות לקבלת טיפול?
חשוב שהגישה לאדם תהיה אמפתית ולא שיפוטית. חשוב שתסבירו את הדאגות שלכם לגבי השימוש בריטלין וההשפעות השליליות האפשריות בצורה לא שיפוטית ומכבדת. ניתן להדגיש את התמיכה והעזרה הזמינה במרכזי טיפול כמו שבטיא, ולהציע ללוות אותו בתהליך הפניה לטיפול כדי להראות לו את הנכונות שלכם לתמיכה מלאה ומחויבות לסייע לו בתהליך.