מתעניין/ת בנושא מסוים?

הקשר בין פגיעה עצמית והתמכרות: מבט מעמיק

מרכז גמילה שבטיא

פגיעה עצמית והתמכרות נתפסות לרוב כשתי התנהגויות נפרדות, אך הניסיון הקליני מצביע על קשר עמוק ומורכב ביניהן. אנשים המתמודדים עם אחת מההתנהגויות האלו נמצאים בסיכון מוגבר לפתח גם את השנייה, וההבנה של הדינמיקה המשותפת יכולה להיות מכרעת בדרך להחלמה. במאמר זה נחקור את הקשרים הפסיכולוגיים והנוירוביולוגיים בין פגיעה עצמית והתמכרות, ונבחן את הגורמים המשותפים, מנגנוני הפעולה הדומים, ודרכי ההתמודדות האפקטיביות. הבנה מעמיקה של הקשר המורכב הזה חיונית הן עבור המתמודדים עם האתגרים הללו והן עבור אנשי מקצוע והמשפחות התומכות בהם.

פגיעה עצמית, המתבטאת בפעולות מכוונות של פגיעה בגוף ללא כוונה אובדנית, והתמכרות, המאופיינת בשימוש כפייתי בחומרים או התנהגויות למרות התוצאות השליליות, משקפות שתיהן ניסיון להתמודד עם כאב רגשי עמוק. ההבדל העיקרי ביניהן נעוץ בדרך שבה הן באות לידי ביטוי, אך השורשים הפסיכולוגיים שלהן חולקים מאפיינים משותפים רבים. הקשר ביניהן אינו מקרי, והבנתו מספקת תובנות חשובות לגבי התפתחות ההתנהגויות הללו ודרכי הטיפול בהן.

הנתונים מראים כי שכיחות הפגיעה העצמית גבוהה משמעותית בקרב אנשים המתמודדים עם התמכרות, וההפך נכון גם כן. קשר זה אינו רק סטטיסטי, אלא משקף את המנגנונים הפסיכולוגיים והביולוגיים המשותפים. כאשר מבינים את הקשר העמוק הזה, אפשר לפתח גישה מקיפה יותר להחלמה, שמתייחסת לשורש הבעיה ולא רק לסימפטומים החיצוניים.

שורשים משותפים: מדוע פגיעה עצמית והתמכרות מופיעות לעיתים יחד

פגיעה עצמית והתמכרות אינן צומחות בחלל ריק. מחקרים בתחום הפסיכולוגיה ומדעי המוח מזהים שורה של גורמים ביולוגיים, פסיכולוגיים וסביבתיים משותפים המסבירים את הקשר ההדוק בין שתי ההתנהגויות. הבנת השורשים המשותפים האלה מספקת תובנות עמוקות לגבי המנגנונים המורכבים שמניעים את שתי ההתנהגויות.

התפתחות מוקדמת וחוויות ילדות משחקות תפקיד מכריע בהתפתחות של שתי ההתנהגויות. סביבה משפחתית לא יציבה, הזנחה רגשית, או יחסים מוקדמים לא בטוחים יכולים להשפיע על התפתחות מנגנוני ההתמודדות של האדם. מחקרים מצביעים על כך שקשיים בהתקשרות מוקדמת (attachment) עם דמויות הוריות מהווים גורם סיכון משמעותי להתפתחות הן של פגיעה עצמית והן של התמכרות. כאשר ילד לא מפתח תחושת ביטחון בסיסית ואמון בסביבתו, יכולתו לפתח מנגנוני התמודדות בריאים עם מצוקה רגשית נפגעת.

הנטייה הביולוגית ממלאת גם היא תפקיד משמעותי. גנטיקה ופעילות מוחית של מערכות נוירוטרנסמיטורים מסוימים, במיוחד דופמין וסרוטונין, משפיעים על נטיית הפרט לפתח התנהגויות של פגיעה עצמית והתמכרות. אנשים עם רגישות מוגברת למצבי סטרס או עם פעילות מופחתת במערכת הסרוטונין (המקושרת לוויסות מצב רוח) נמצאים בסיכון מוגבר. כמו כן, מערכת הגמול במוח פעילה בשתי ההתנהגויות – בהתמכרות דרך השפעה ישירה של חומרים על מסלולי דופמין, ובפגיעה עצמית דרך שחרור אנדורפינים ושינויים ביוכימיים שבאופן זמני משפרים את ההרגשה.

המוח האנושי מחפש באופן טבעי דרכים להקל על סבל רגשי, תופעה המכונה "הומאוסטזיס רגשי". כאשר אדם חווה כאב נפשי עמוק וקושי בוויסות רגשי, המוח מחפש פתרונות מהירים להקלה. בהיעדר כלים בריאים להתמודדות, פגיעה עצמית או שימוש בחומרים ממכרים הופכים לאסטרטגיות זמינות של "פתרון בעיות" מבחינת המוח. שתי ההתנהגויות מציעות הקלה מיידית, גם אם זמנית, מהסבל הפנימי.

חוויות של דיסוציאציה – ניתוק מהמציאות או מהחוויה הרגשית – מהוות גורם משמעותי נוסף. אנשים החווים מצבים דיסוציאטיביים, לעתים כתוצאה מטראומה מוקדמת, עשויים לפנות לפגיעה עצמית כאמצעי "להחזיר את עצמם למציאות" ולהרגיש משהו, או להתמכרות כדרך להעמיק את הניתוק. מצבי דיסוציאציה יוצרים מעין סביבה פנימית של ריק ואובדן זהות שמהם מחפשים מוצא דרך תחושות פיזיות חזקות או שינוי מצב התודעה.

השפעתה של החברה ולחץ חברתי אינם גורמים שניתן להתעלם מהם. אנשים הסובלים מבדידות חברתית, דחייה או מחוסר שייכות עשויים לפנות להתנהגויות אלו כאמצעי להתמודדות. יתרה מכך, בסביבות מסוימות, כמו בקבוצות גיל מסוימות או בקהילות שבהן התנהגויות אלו נפוצות יותר, ההשפעה החברתית יכולה להוות גורם סיכון משמעותי. העדר מערכות תמיכה חברתיות חיוביות מגביר גם הוא את הפגיעות להתנהגויות אלו.

דפוסי חשיבה הרסניים, כמו ביקורת עצמית קיצונית, תפיסה של העצמי כבלתי ראוי, או תחושת חוסר אונים מתמשכת, משותפים לשתי ההתנהגויות. מחשבות שליליות אלו יוצרות מעגל קסמים: הן מגבירות את המצוקה הרגשית, שבתורה מובילה לפנייה להתנהגויות הימנעות כמו פגיעה עצמית או שימוש בחומרים, שבתורן מחזקות את תחושת חוסר הערך והאשמה.

חשוב להדגיש כי אנשים שונים בוחרים בדרכי התמודדות שונות, לפעמים בהתאם לגורמים כמו זמינות, חשיפה קודמת, או נטייה אישית. עם זאת, התבנית הפסיכולוגית העומדת בבסיס שתי ההתנהגויות דומה מאוד – ניסיון להקל על סבל רגשי עמוק דרך מנגנון שמספק הקלה זמנית. הבנה זו מסבירה מדוע אנשים רבים "עוברים" בין התנהגויות אלו, או מפתחים אותן במקביל.

אישיות אימפולסיבית או קושי בוויסות דחפים מהווים גורם סיכון נוסף המשותף לשתי ההתנהגויות. אנשים המתקשים לדחות סיפוקים או שפועלים באימפולסיביות במצבי מצוקה רגשית, נמצאים בסיכון מוגבר לפגיעה עצמית ולהתמכרות. היכולת לעצור ולחשוב לפני פעולה, במיוחד בזמן מצוקה רגשית, היא מיומנות קריטית שלעתים חסרה אצל הסובלים מהתנהגויות אלו.

בהקשר הרחב יותר, אחד המאפיינים המשותפים המשמעותיים ביותר הוא החיפוש אחר פתרונות מיידיים לכאב הרגשי – "מרשם מהיר" לשינוי מצב רוח. שתי ההתנהגויות מציעות מסלול מהיר להקלה, להבדיל מדרכי התמודדות בריאות יותר שדורשות זמן, מאמץ ולמידה, כמו פיתוח כישורי ויסות רגשי, פתרון בעיות, או מיומנויות תקשורת.

טראומה כגורם שורש משותף

טראומה, בין אם מדובר באירוע חד-פעמי או בחוויות מתמשכות של הזנחה והתעללות, מהווה גורם מרכזי בהתפתחות של פגיעה עצמית והתמכרות כאחד. חוויות טראומטיות משאירות חותם עמוק במערכת העצבים ובמבנים מוחיים הקשורים לוויסות רגשי ותגובה לסטרס.

המחקר העכשווי בתחום הנוירוביולוגיה של טראומה מראה שינויים משמעותיים במבנה ובתפקוד של אזורי מוח מרכזיים, כולל האמיגדלה (המעורבת בעיבוד פחד ותגובות רגשיות), ההיפוקמפוס (המעורב בעיבוד זיכרונות), והקורטקס הפרה-פרונטלי (האחראי על קבלת החלטות וויסות רגשי). שינויים אלה יוצרים רגישות יתר למצבי סטרס, קושי בוויסות רגשי, ונטייה מוגברת לחפש דרכים להקלה מיידית מכאב נפשי.

טראומה מוקדמת משבשת את ההתפתחות התקינה של מערכות הגנה נפשיות בריאות. ילדים שגדלים בסביבה טראומטית לומדים להסתגל לעולם מאיים ובלתי צפוי, לעתים קרובות באמצעות מנגנוני התמודדות כמו דיסוציאציה (ניתוק רגשי) או היפר-עוררות (ערנות יתר למצבי סכנה). מנגנונים אלו, שהיו אדפטיביים בסביבה הטראומטית, הופכים לבעייתיים כאשר הם ממשיכים לפעול בחיים הבוגרים, ומובילים לקושי בהתמודדות עם מצבי לחץ באופן בריא.

אחד המאפיינים המשמעותיים של טראומה הוא היכולת שלה ליצור "חותמת רגשית" – תגובה רגשית אוטומטית וחזקה לגירויים שמזכירים את האירוע הטראומטי. כאשר אדם נחשף לטריגרים אלו, הוא עלול לחוות הצפה רגשית עוצמתית שמרגישה בלתי נשלטת. במצבים אלו, פגיעה עצמית או שימוש בחומרים ממכרים מציעים דרך מהירה "לכבות" את ההצפה הרגשית או לשנות את החוויה הפנימית.

חשוב להבין שטראומה משפיעה גם על המערכת האוטונומית של הגוף – המערכת שאחראית על תגובות "הילחם או ברח" ועל מצבי רגיעה. אצל אנשים שחוו טראומה, מערכת זו נוטה להיות רגישה יתר על המידה, כשהיא נעה במהירות בין מצבי היפר-עוררות (חרדה, דריכות) להיפו-עוררות (קיפאון, ניתוק). פגיעה עצמית והתמכרות משמשות לעתים קרובות כניסיון לווסת את המערכת האוטונומית ולהשיג איזון, גם אם באופן זמני ומזיק.

טראומה פוגעת גם ביכולת ליצור ולשמר מערכות יחסים בריאות. אנשים שחוו טראומה, במיוחד טראומה בינאישית (כמו התעללות או הזנחה), מפתחים לעתים קרובות קשיים באמון, חרדה חברתית, ותחושת ניכור מאחרים. בדידות חברתית וקושי ביחסים בינאישיים מגבירים את הסיכון לפגיעה עצמית ולהתמכרות, כשהם משמשים כמעין "תחליף" למערכות יחסים בריאות וכאמצעי להתמודדות עם הכאב של בדידות.

אחד האתגרים המשמעותיים בטיפול בטראומה הוא שחלק מהזיכרונות הטראומטיים מאוחסנים באופן סומטי – בגוף – ולא רק כזיכרונות מילוליים. תחושות גופניות, ריחות, קולות או תמונות עשויים לעורר תגובות טראומטיות גם ללא זיכרון מודע של האירוע. תופעה זו, המכונה לעתים "הגוף זוכר", יכולה להוביל למצוקה שמקורה אינו ברור לאדם עצמו, ומגבירה את הקושי בהתמודדות. במקרים כאלה, פגיעה עצמית או שימוש בחומרים עשויים להיות ניסיון "לטשטש" את התחושות הגופניות המציפות או לשנות אותן.

תפקיד הוויסות הרגשי בשתי ההתנהגויות

ויסות רגשי – היכולת לזהות, להבין ולנהל רגשות באופן אפקטיבי – מהווה נדבך מרכזי בהבנת הקשר בין פגיעה עצמית והתמכרות. קשיים בוויסות רגשי אינם רק סימפטום של מצוקה נפשית, אלא גורם משמעותי שמשפיע על התפתחות ושימור של התנהגויות אלו.

מבחינה התפתחותית, מיומנויות ויסות רגשי נרכשות במהלך הילדות המוקדמת, בעיקר דרך אינטראקציות עם מטפלים. כאשר ילד חווה מצוקה רגשית והמטפל העיקרי מגיב באופן מרגיע, תומך ומווסת, הילד לומד בהדרגה כיצד לווסת את רגשותיו בעצמו. לעומת זאת, כאשר ישנה הזנחה רגשית, התעלמות מצרכי הילד, או תגובות לא עקביות, מיומנויות הוויסות הרגשי מתפתחות באופן לקוי. אנשים שגדלו בסביבות כאלה עשויים להגיע לבגרות עם ארגז כלים דל להתמודדות עם רגשות עוצמתיים.

ברמה הנוירוביולוגית, ויסות רגשי מערב אינטראקציה מורכבת בין אזורי מוח "רגשיים" כמו האמיגדלה (שמזהה איומים ומעוררת תגובות רגשיות) ואזורי מוח "קוגניטיביים" כמו הקורטקס הפרה-פרונטלי (שמווסת תגובות רגשיות, מעריך מצבים ומתכנן פעולות). אצל מתמודדים עם וויסות רגשי, ישנו חוסר איזון בין האמיגדלה שפעילה יותר לבין הקורטקס הפרה-פרונטלי שאינו מצליח לווסת את הפעילות שלה ביעילות.

קושי בוויסות רגשי יכול להתבטא בדרכים שונות. חלק מהאנשים חווים הצפה רגשית, רגשות עוצמתיים שמרגישים בלתי נשלטים ומציפים את היכולת לחשוב באופן ברור או לפעול באופן מכוון. אחרים עשויים לחוות סוג של קהות רגשית, שבא לידי ביטוי בקושי להרגיש רגשות או להתחבר אליהם, המלווה בתחושת ריקנות או ניתוק. שני המצבים מהווים קרקע פורייה להתפתחות של פגיעה עצמית והתמכרות.

פגיעה עצמית מספקת מנגנון עוקף לוויסות רגשי. כאשר אדם חש הצפה רגשית או ריקנות בלתי נסבלת, הכאב הפיזי של הפגיעה העצמית יכול להפחית באופן מיידי את המצוקה הרגשית דרך מספר מנגנונים: שחרור אנדורפינים (משככי כאב טבעיים בגוף), הסחת דעת מהכאב הרגשי, ותחושת שליטה במצב בלתי נשלט. עבור אנשים החווים קהות רגשית, הפגיעה העצמית מספקת תחושה של "להרגיש משהו" במקום הריקנות.

באופן דומה, התמכרות לחומרים פסיכואקטיביים או להתנהגויות ממכרות פועלת כמנגנון עוקף לוויסות רגשי. חומרים ממכרים משפיעים ישירות על מערכות נוירוכימיות במוח, משנים את מצב הרוח ומספקים הקלה זמנית ממצוקה רגשית. אלכוהול וסמים מדכאי מערכת עצבים מרכזית מפחיתים חרדה וכאב רגשי; סמים ממריצים מספקים תחושת אופוריה והתעלות; ואילו סמים דיסוציאטיביים מאפשרים "מילוט" זמני מהמציאות הרגשית המכאיבה.

אחד המאפיינים המשותפים המשמעותיים הוא שבטווח הקצר, שתי ההתנהגויות "עובדות" כאסטרטגיות לוויסות רגשי – הן מספקות הקלה מיידית. אולם, בטווח הארוך, הן מחלישות עוד יותר את היכולת הטבעית לווסת רגשות, יוצרות תלות במנגנון החיצוני, ומחזקות את האמונה שהאדם אינו מסוגל להתמודד עם רגשותיו בדרכים אחרות.

מנגנוני פעולה דומים: איך פועלות שתי ההתנהגויות במוח

למרות שפגיעה עצמית והתמכרות נראות כהתנהגויות שונות מאוד, ברמה הנוירוביולוגית ישנן נקודות דמיון מפתיעות באופן שבו הן משפיעות על המוח ומושפעות ממנו. הבנת המנגנונים המשותפים הללו מספקת תובנות חשובות לגבי הסיבות מדוע אנשים מסוימים נוטים לפתח את שתי ההתנהגויות, ומדוע כל כך קשה להפסיק אותן.

המוח האנושי מעוצב באופן טבעי לחפש הנאה ולהימנע מכאב. מערכת התגמול במוח, המבוססת על נוירוטרנסמיטור בשם דופמין, ממלאת תפקיד מרכזי בכך שהיא מחזקת התנהגויות שמובילות להנאה או להקלה מסבל. כאשר אנו חווים משהו מתגמל, מופרש דופמין במסלולים מוחיים ספציפיים, יוצר תחושת סיפוק ומחזק את הקשר בין ההתנהגות לבין התגמול. מנגנון זה, שהתפתח כדי לעודד התנהגויות הישרדותיות כמו אכילה ורבייה, משחק תפקיד מרכזי גם בהתפתחות של פגיעה עצמית והתמכרות.

לאורך זמן, המוח של אדם המתמודד עם פגיעה עצמית או התמכרות עובר שינויים מורכבים – הן במבנה שלו והן באופן שבו הוא מעבד מידע ורגשות. שינויים אלה משפיעים על תהליכי קבלת החלטות, ויסות רגשי, ויכולת השליטה בדחפים. מה שהתחיל כפתרון זמני למצוקה רגשית, הופך בהדרגה לאסטרטגיה העיקרית – ולעתים היחידה – להתמודדות עם קשיים רגשיים.

מערכת התגמול והשובע הרגשי

במרכז הקשר בין פגיעה עצמית והתמכרות עומדת מערכת התגמול המוחית – רשת של מבנים ומסלולים עצביים שאחראית על תחושות הנאה, מוטיבציה ולמידה. המסלול המזולימבי הדופמינרגי, המכונה לעתים "מסלול התגמול", ממלא תפקיד מרכזי בתהליכים אלה. מסלול זה כולל אזורים מוחיים כמו האזור הטגמנטלי הוונטרלי (VTA), גרעין האקומבנס, ההיפוקמפוס והאמיגדלה, שפועלים יחד כדי לעבד חוויות מתגמלות ולחזק התנהגויות.

כאשר אדם משתמש בחומרים ממכרים, הם משפיעים ישירות על מערכת התגמול, גורמים לשחרור מסיבי של דופמין ויוצרים תחושת אופוריה או הקלה מכאב. תהליך דומה מתרחש, אם כי במנגנון שונה במקצת, בפגיעה עצמית. הכאב הפיזי גורם לשחרור של אנדורפינים ואנקפלינים – אופיואידים טבעיים בגוף – שמשככים כאב ויכולים לגרום לתחושת "היי" או הקלה. שתי ההתנהגויות, אם כן, מפעילות מערכות נוירוכימיות דומות שמספקות תחושת "שובע רגשי" או הקלה זמנית ממצוקה.

עם הזמן, חשיפה חוזרת לפעילות זו משנה את המוח. תופעה הנקראת "רגולציה כלפי מטה" (downregulation) מתרחשת כאשר המוח, כתגובה לרמות גבוהות חוזרות ונשנות של דופמין או אנדורפינים, מפחית את מספר הקולטנים לחומרים אלה. התוצאה היא שנדרשת כמות גדולה יותר של הגירוי כדי להשיג את אותה ההשפעה, תופעה המוכרת כ"סבילות" (tolerance). במקביל, המוח מתחיל לקשר גירויים סביבתיים (כמו אנשים, מקומות או מצבי רוח מסוימים) עם ההתנהגות ועם ההקלה שהיא מביאה, מה שמוביל לתשוקה (craving) כשנחשפים לאותם גירויים.

מחקרי הדמיה מוחית הראו שאצל אנשים המתמודדים עם התמכרות או פגיעה עצמית מתמשכת, ישנה פעילות מופחתת בקורטקס הפרה-פרונטלי בתגובה לגירויים רגילים של תגמול, לצד תגובתיות מוגברת לרמזים הקשורים להתנהגות הממכרת. שינוי זה עשוי להסביר את התחושה של "שום דבר אחר לא מספק אותי" שרבים מדווחים עליה.

כאב פיזי ככלי להפחתת כאב נפשי

פרדוקס מרתק בהבנת פגיעה עצמית והתמכרות הוא האופן שבו כאב פיזי – בין אם באמצעות פגיעה ישירה או תופעות הלוואי של שימוש בחומרים – יכול לשמש ככלי להפחתת כאב נפשי. תופעה זו קשורה למנגנונים נוירוביולוגיים מורכבים שמקשרים בין מערכות עיבוד כאב פיזי ורגשי במוח.

מחקרים בתחום הנוירוסיינס מצביעים על כך שכאב רגשי וכאב פיזי מעובדים בחלקם באותם אזורי מוח, במיוחד בקורטקס הסינגולט הקדמי (ACC) ובאינסולה. כאשר אדם חווה כאב פיזי, מופעלות מערכות של שיכוך כאב אנדוגניות שמשחררות חומרים כמו אנדורפינים, שמשפיעים לא רק על תחושת הכאב הפיזי אלא גם על מצב הרוח ותחושת הרווחה.

בפגיעה עצמית, הכאב הפיזי המכוון מפעיל מערכות אלו באופן ישיר. שחרור האנדורפינים יוצר לא רק הקלה בכאב אלא גם תחושת "היי" או רגיעה, שמספקת הפוגה זמנית מהכאב הרגשי. בנוסף, הכאב הפיזי גורם להסחת דעת – הוא מעביר את הפוקוס מהמצוקה הפנימית המעורפלת והבלתי נשלטת לתחושה חיצונית ברורה. עבור רבים, כאב פיזי מוגדר וחיצוני נסבל יותר מאשר כאב רגשי עמום ופנימי.

בהתמכרות, במיוחד לחומרים אופיאטיים, ישנה השפעה ישירה על מערכת האופיואידים האנדוגניים – המערכת שאחראית באופן טבעי על שיכוך כאב. חומרים אלה מחקים את פעולת האנדורפינים הטבעיים בגוף, מפחיתים תחושות כאב ויוצרים תחושת אופוריה. אולם, גם התמכרויות לחומרים אחרים משפיעות על מערכות ויסות כאב ומצב רוח, דרך מסלולים נוירוכימיים שונים.

תיאוריה נוספת שמסבירה את התופעה היא "תיאוריית הפרעת הסף". לפי תיאוריה זו, אנשים מסוימים חווים מצבים רגשיים עוצמתיים כה בלתי נסבלים שהם מפתחים התנהגויות שמטרתן להפריע ל"סף" שמפריד בין המצב הבלתי נסבל למצב נסבל יותר. הן פגיעה עצמית והן שימוש בחומרים פסיכואקטיביים יכולים לשמש כ"מפסיקי חירום" שמשנים באופן מיידי את המצב הרגשי.

התפתחות הסבילות והצורך בהגברת הגירוי

אחד המאפיינים המורכבים והמאתגרים ביותר, הן בפגיעה עצמית והן בהתמכרות, הוא תופעת הסבילות (tolerance) – התהליך שבו הגוף והמוח מסתגלים לאפקטים של ההתנהגות או החומר, כך שעם הזמן נדרשת כמות גדולה יותר כדי להשיג את אותה ההשפעה. תופעה זו יוצרת מעגל הסלמה מסוכן שקשה לעצור אותו.

ברמה הנוירוביולוגית, סבילות מתפתחת כתוצאה משינויים במערכות המוחיות שמגיבות לחומר או להתנהגות. במקרה של התמכרות לחומרים, המוח מתאים את עצמו לנוכחות המתמשכת של החומר באמצעות מספר מנגנונים: הפחתת רגישות הקולטנים, שינויים באנזימים שמפרקים את החומר, ושינויים במסלולים עצביים שמגיבים לחומר. כתוצאה מכך, כדי להשיג את אותה רמת הקלה או אופוריה, נדרשת כמות גדולה יותר של החומר.

באופן דומה, אנשים המתמודדים עם פגיעה עצמית מדווחים לעתים קרובות על הצורך להגביר את עוצמת הפגיעה או תדירותה עם הזמן. מנגנון הסבילות במקרה זה קשור לשינויים במערכת האופיואידים האנדוגניים ובמערכת עיבוד הכאב במוח. כשהגוף מתרגל לרמה מסוימת של שחרור אנדורפינים כתוצאה מהפגיעה, נדרש גירוי חזק יותר כדי להפעיל את אותה תגובה.

ההסלמה בשתי ההתנהגויות אינה רק תוצאה של שינויים ביוכימיים, אלא גם של למידה התנהגותית והתניה. המוח לומד לקשר את ההתנהגות עם הקלה מסבל, ועם הזמן הקשר הזה מתחזק והופך אוטומטי יותר. במקביל, מתפתחת "סבילות התנהגותית" – ההקלה הפסיכולוגית שההתנהגות מספקת נעשית פחות אפקטיבית, מה שמוביל לחיפוש אחר חוויות חזקות יותר.

מעגל ההסלמה מוביל לעתים קרובות לסיכונים גוברים. במקרה של התמכרות, זה עשוי לכלול שימוש במינונים גבוהים יותר או בחומרים חזקים יותר, מה שמגביר את הסיכון למנת יתר. בפגיעה עצמית, ההסלמה עלולה להוביל לפציעות חמורות יותר, עם סיכון גובר לנזק בלתי הפיך או אפילו לפגיעה מסכנת חיים, גם אם לא הייתה כוונה אובדנית מקורית.

חשוב להבין שתופעת הסבילות אינה רק ביטוי של "חולשת אופי" או חוסר רצון מספיק להפסיק. זהו תהליך נוירוביולוגי מורכב שקורה ברמה מוחית, ולעתים קרובות מחוץ למודעות המלאה של האדם. הבנה זו מדגישה את החשיבות של גישה טיפולית שמתייחסת הן להיבטים הפסיכולוגיים והן להיבטים הביולוגיים של ההתנהגויות הללו.

מעגל ההחלמה: התמודדות עם פגיעה עצמית והתמכרות

תהליך ההחלמה מפגיעה עצמית והתמכרות הוא מסע מורכב שדורש התמודדות עם שורשי הבעיה ולא רק עם הסימפטומים החיצוניים. בניגוד לתפיסה המסורתית של "גמילה" שמתמקדת בהפסקת ההתנהגות הבעייתית בלבד, גישות עכשוויות מכירות בכך שהחלמה אמיתית מחייבת שינוי עמוק יותר – כזה שמתייחס לכאב הרגשי ולטראומה שבבסיס ההתנהגויות, ומפתח דרכי התמודדות חדשות ובריאות יותר.

ההחלמה אינה תהליך ליניארי, אלא מעגלי, עם עליות וירידות, תקופות של התקדמות ולעתים גם נסיגות. נקודה חשובה להבנה היא שנסיגה זמנית אינה מעידה על כישלון מוחלט, אלא על אתגר ספציפי שדורש התייחסות. אנשים רבים שהחלימו מדווחים שהדרך כללה מספר ניסיונות לפני שהצליחו ליצור שינוי משמעותי ומתמשך.

תהליך ההחלמה משותף בהרבה מובנים עבור פגיעה עצמית והתמכרות, מה שמחזק את ההבנה של הקשר העמוק בין ההתנהגויות הללו. במיוחד כאשר אדם מתמודד עם שתיהן במקביל, גישה אינטגרטיבית שמתייחסת לשורשים המשותפים ומפתחת כישורי התמודדות שיכולים לתת מענה לשתי ההתנהגויות, מציעה את הסיכויים הטובים ביותר להחלמה משמעותית ומתמשכת.

זיהוי טריגרים ודפוסים משותפים

אחד הצעדים המשמעותיים ביותר בתהליך ההחלמה הוא זיהוי הטריגרים והדפוסים שמובילים לפגיעה עצמית או לשימוש בחומרים. טריגרים הם גירויים פנימיים או חיצוניים שמעוררים את הדחף להתנהגות – הם יכולים להיות רגשות מסוימים, זיכרונות, מצבים חברתיים, מקומות, או אפילו תחושות גופניות.

תהליך הזיהוי דורש פיתוח של מודעות עצמית מוגברת – היכולת להתבונן בחוויה הפנימית ברגע הנוכחי, לזהות את הרגשות, המחשבות והתחושות הגופניות שמופיעות, ולקשר אותם לנסיבות החיצוניות. מיומנות זו, שנקראת לעתים "קשיבות" (mindfulness), מאפשרת לאדם לזהות את התהליך שמוביל לדחף עוד לפני שהוא הופך לבלתי נשלט.

רישום יומי של הרגשות, המחשבות והמצבים שקדמו לדחף לפגוע בעצמי או להשתמש בחומרים יכול לסייע בזיהוי דפוסים חוזרים. לדוגמה, אדם עשוי לגלות שתחושות של דחייה חברתית, ביקורת עצמית חריפה, או מצבי לחץ מסוימים מעוררים באופן עקבי את הדחף להתנהגות המזיקה. זיהוי הדפוסים הללו הוא צעד ראשון בשבירתם.

עבור אנשים המתמודדים הן עם פגיעה עצמית והן עם התמכרות, חשוב במיוחד לזהות את הדפוסים המשותפים – מצבים רגשיים או נסיבות שמעוררים את שתי ההתנהגויות. לעתים קרובות, הטריגרים לשתי ההתנהגויות דומים מאוד, מה שמחזק את ההבנה שהן מהוות ניסיונות שונים להתמודד עם אותו כאב רגשי בסיסי.

פיתוח היכולת לזהות את "נורות האזהרה" – הסימנים המוקדמים שמופיעים לפני הדחף החזק – מאפשר התערבות מוקדמת. למשל, אדם עשוי לזהות שהתבודדות חברתית, הזנחה עצמית, או דפוסי שינה משובשים מופיעים בדרך כלל לפני החמרה בדחפים לפגיעה עצמית או לשימוש בחומרים. זיהוי מוקדם זה פותח חלון הזדמנויות לפעולה מניעתית.

פיתוח כלים לוויסות רגשי בריא

במרכז ההחלמה מפגיעה עצמית והתמכרות עומד פיתוח של כלים חלופיים לוויסות רגשי – דרכים בריאות יותר להתמודד עם רגשות עוצמתיים, מצוקה נפשית וטריגרים רגשיים. כלים אלה מספקים אלטרנטיבות להתנהגויות המזיקות ומחזקים את היכולת הטבעית של האדם לווסת את רגשותיו.

אסטרטגיות של הרפיה וקרקוע (grounding) יכולות לסייע בהפחתת מצבי הצפה רגשית. טכניקות נשימה, הרפיית שרירים, ותרגילי קרקוע שמתמקדים בחושים (כמו זיהוי חמישה דברים שאפשר לראות, ארבעה שאפשר לשמוע, שלושה שאפשר לגעת בהם וכו') עוזרים להחזיר את האדם למצב של נוכחות ושליטה יחסית כשהוא חש מוצף.

פיתוח מיומנויות של עמידות לדחפים (urge surfing) – היכולת "לגלוש" על גלי הדחף בלי להיכנע להם – מהווה מרכיב חשוב בתהליך ההחלמה. טכניקה זו מבוססת על ההכרה שדחפים, גם אם עוצמתיים, הם זמניים ועוברים בסופו של דבר, כמו גל שעולה ודועך. במקום להיאבק בדחף או להיכנע לו, אפשר ללמוד להתבונן בו מתוך מודעות, לשים לב לתחושות שהוא מעורר בגוף ובנפש, ולהמתין בסבלנות עד שיחלוף.

אסטרטגיות של הסחה בריאה יכולות גם הן לסייע בזמנים של מצוקה חריפה. פעילויות שדורשות ריכוז – כמו פתרון תשבצים, עיסוק באמנות, או פעילות גופנית עצימה – יכולות להסיט את תשומת הלב מהמצוקה הרגשית ולאפשר לאדם "לצאת" ממעגל המחשבות השליליות עד שהעוצמה של הרגשות תפחת.

פיתוח יכולת להכיל ולקבל רגשות קשים, בלי לפעול באופן מיידי להקלה או להימנעות, הוא מרכיב חיוני בהחלמה. אנשים רבים המתמודדים עם פגיעה עצמית והתמכרות פיתחו אמונה שרגשות מסוימים הם בלתי נסבלים ומסוכנים, ושחייבים "לעשות משהו" כדי להפסיק אותם מיד. למידה שאפשר לחוות רגשות קשים בלי להיות מוצפים על ידם, ושהם יחלפו בסופו של דבר גם בלי לפעול להיפטר מהם, היא תובנה משחררת.

שיטות לשינוי דפוסי חשיבה שליליים, כמו אלה שמשמשות בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), הוכחו כיעילות במיוחד. זיהוי מחשבות אוטומטיות שליליות ("אני לא יכול להתמודד עם זה", "לעולם לא ארגיש טוב יותר", "אני חסר ערך"), אתגור המחשבות הללו באמצעות ראיות ופרספקטיבות חלופיות, ופיתוח דיאלוג פנימי בריא יותר, כל אלה תורמים ליכולת משופרת לווסת רגשות.

חשיבות הטיפול בטראומה בתהליך ההחלמה

כפי שכבר דנו, טראומה מהווה גורם שורש משותף לפגיעה עצמית והתמכרות רבות. לכן, טיפול אפקטיבי בטראומה הוא מרכיב חיוני בתהליך ההחלמה ארוך הטווח. בלי להתייחס לחוויות הטראומטיות שבבסיס ההתנהגויות, גם אם מצליחים להפסיק את ההתנהגות עצמה, הכאב הרגשי העמוק נשאר ועלול להוביל בסופו של דבר להישנות ההתנהגות או להתפתחות של דפוסים בעייתיים אחרים.

טיפול בטראומה דורש סביבה בטוחה – הן במובן הפיזי והן במובן הרגשי. בשלבים הראשונים של ההחלמה, כשאדם עדיין מתמודד עם דחפים חזקים לפגיעה עצמית או לשימוש בחומרים, התמקדות בייצוב ויצירת תחושת ביטחון היא מרכיב חיוני. רק כאשר יש בסיס יציב יחסית, אפשר להתחיל להתמודד עם זיכרונות טראומטיים באופן עמוק יותר.

אחד האתגרים בטיפול בטראומה הוא שהתהליך עצמו עלול לעורר מצוקה רגשית משמעותית, שעלולה להגביר זמנית את הדחף לפגיעה עצמית או לשימוש בחומרים. לכן, חשוב מאוד שהטיפול יתקדם בקצב מותאם אישית, תוך מתן תשומת לב למשאבים ולכלי ההתמודדות הזמינים לאדם בכל שלב.

גישות טיפוליות עכשוויות לטראומה, מתמקדות לא רק בעיבוד הזיכרונות הטראומטיים, אלא גם בשילובם מחדש בנרטיב חיים קוהרנטי ובעל משמעות. הטיפול מסייע לאדם לראות את חוויותיו הטראומטיות לא כהגדרה של מי שהוא, אלא כחלק ממסע חיים רחב יותר.

ההחלמה מטראומה אינה בהכרח משמעותה "שכחה" או "התגברות" על החוויות הטראומטיות. במקום זאת, זהו תהליך של יצירת יחס שונה לחוויות אלו – יחס שבו הזיכרונות הטראומטיים אינם שולטים עוד בחיים בהווה, וקיימת תחושה של שליטה וכוח מחודשים. כפי שמבטא זאת אחד המומחים בתחום, "ההחלמה מטראומה היא להרגיש שיש לך משהו לתרום לעולם, ושיש לך אפשרות בחירה במה שקורה היום, למרות מה שקרה אתמול."

עבור אנשים המתמודדים הן עם פגיעה עצמית והן עם התמכרות, הטיפול בטראומה בסיסית יכול לספק מענה לשורש המשותף של שתי ההתנהגויות. במקום לראות בהן בעיות נפרדות שדורשות טיפול נפרד, גישה אינטגרטיבית שמתייחסת לטראומה שבבסיס שתיהן מציעה אפשרות להחלמה עמוקה ומשמעותית יותר.

תפקיד המשפחה והסביבה בתהליך ההחלמה

המסע להחלמה מפגיעה עצמית והתמכרות אינו מתרחש בבידוד. המשפחה והסביבה החברתית הרחבה יותר ממלאות תפקיד קריטי בתהליך ההחלמה, ויכולות לשמש כגורם תומך ומחזק או, לחלופין, כגורם שמקשה על ההתקדמות. הבנת האופן שבו הדינמיקה המשפחתית והסביבתית משפיעה על ההתמודדות עם האתגרים הללו, ופיתוח אסטרטגיות אפקטיביות לתמיכה, הם משמעותיים ביותר עבור תהליך ההחלמה.

המשפחה היא לעתים קרובות המערכת התמיכה הראשונית והמשמעותית ביותר, אך היא גם עשויה להיות מקור למורכבות רגשית. במקרים רבים, דפוסים משפחתיים לא בריאים תרמו להתפתחות הקשיים מלכתחילה. יחד עם זאת, המשפחה גם מהווה משאב פוטנציאלי רב-עוצמה שיכול לתמוך בתהליך השינוי אם היא מקבלת הכוונה ותמיכה מתאימה.

הסביבה החברתית הרחבה יותר – חברים, מקום העבודה או הלימודים, וקהילות שהאדם משתייך אליהן – אף היא בעלת השפעה משמעותית. רשת תמיכה חברתית בריאה יכולה לספק עוגן של יציבות, קבלה ומשמעות שמחזק את תהליך ההחלמה. מנגד, קשרים חברתיים רעילים או בדידות חברתית עלולים להוות גורם סיכון להחמרה.

כיצד לתמוך באדם המתמודד עם שני האתגרים

תמיכה אפקטיבית באדם המתמודד עם פגיעה עצמית והתמכרות דורשת איזון עדין בין אמפתיה וקבלה לבין עידוד לשינוי. לעתים קרובות, בני משפחה וחברים מוצאים את עצמם בקצוות – או שהם שופטים ומבקרים יתר על המידה, או שהם מגוננים ומאפשרים התנהגויות מזיקות. למידת האיזון הנכון היא תהליך מתמשך שדורש סבלנות, הבנה ולעתים גם הדרכה מקצועית.

הקשבה אמפתית, ללא שיפוטיות, היא אחת המתנות החשובות ביותר שאפשר להעניק לאדם המתמודד עם האתגרים הללו. רבים מדווחים שהיכולת לדבר בכנות על חוויותיהם, בלי לחשוש משיפוט או ביקורת, היא משחררת ומרפאת. זוהי גם הזדמנות ללמוד להבין טוב יותר את האדם האהוב – מה מניע אותו, מה מעורר את הדחפים שלו, ומה עוזר לו להתמודד.

פיתוח תקשורת פתוחה וכנה סביב נושאים אלו אינו פשוט. פגיעה עצמית והתמכרות מעוררות לעתים קרובות תגובות רגשיות עוצמתיות אצל בני משפחה – פחד, כעס, אשמה, תסכול, או חוסר אונים. למידה כיצד לתקשר באופן אפקטיבי למרות הרגשות הללו דורשת תרגול ולעתים גם עזרה מקצועית. קבוצות תמיכה למשפחות, כמו אל-אנון או קבוצות ייעודיות אחרות, יכולות לספק מרחב בטוח ללמוד ולתרגל דפוסי תקשורת בריאים יותר.

הבנת ההבדל בין תמיכה לבין אפשור (enabling) היא קריטית. תמיכה משמעותה לעמוד לצד האדם תוך עידוד להחלמה, בעוד אפשור משמעותו לפעול באופן שמקל על האדם להמשיך בהתנהגויות המזיקות. למשל, הסעת אדם לפגישת טיפול או הצעת אוזן קשבת בזמן מצוקה הן דוגמאות לתמיכה. לעומת זאת, אספקת כסף שעלול לשמש לקניית סמים או התעלמות מוחלטת מסימני פגיעה עצמית הן דוגמאות לאפשור. ההבדל אינו תמיד ברור, ולעתים קרובות הוא תלוי בהקשר ובנסיבות הספציפיות.

יצירת סביבה ביתית בטוחה היא צעד חשוב, במיוחד בשלבים הראשונים של ההחלמה. עבור אדם המתמודד עם פגיעה עצמית, זה עשוי לכלול הרחקה זמנית של חפצים העלולים לשמש לפגיעה, אם האדם מסכים לכך ומבין שזהו אמצעי תמיכה ולא ענישה. עבור אדם המתמודד עם התמכרות, זה עשוי לכלול הסרת אלכוהול או תרופות מהבית, ויצירת מרחב שחופשי מגירויים הקשורים לשימוש.

עידוד לפנייה לעזרה מקצועית והתמדה בטיפול הוא היבט חשוב נוסף של תמיכה. זה יכול להיות מורכב, במיוחד אם האדם אמביוולנטי לגבי שינוי או חושש מתהליך הטיפול. עידוד עדין, המבוסס על דאגה כנה ולא על לחץ או שיפוטיות, יכול להיות אפקטיבי. בנוסף, הצעת עזרה פרקטית, כמו מציאת מטפל מתאים, הסעה לפגישות, או סיוע בהתמודדות עם חסמים פרקטיים אחרים לטיפול, יכולה להפחית את העומס על האדם ולהגביר את הסיכויים שיישאר בטיפול.

טיפוח סבלנות והבנה שההחלמה היא תהליך ארוך טווח, עם עליות וירידות, חיוני גם הוא. נסיגות זמניות הן חלק נורמלי מתהליך ההחלמה ואינן מעידות על כישלון מוחלט. היכולת להמשיך לתמוך גם לאחר נסיגה, מבלי להאשים או לוותר, מעבירה מסר חזק של אמונה ביכולת ההחלמה.

התמודדות עם אתגרים משפחתיים במהלך תהליך ההחלמה

תהליך ההחלמה של אדם מפגיעה עצמית והתמכרות משפיע על המערכת המשפחתית כולה ויוצר אתגרים ייחודיים. הבנת האתגרים הללו והתמודדות אפקטיבית עימם מחזקת לא רק את ההחלמה האישית, אלא גם את בריאותה של המערכת המשפחתית בכללותה.

אחד האתגרים המשמעותיים הוא התמודדות עם רגשות אשמה, בושה וכעס שעולים לעתים קרובות במשפחות המתמודדות עם מצבים אלו. בני משפחה עשויים להרגיש אשמים ולתהות מה עשו "לא בסדר" שהוביל להתפתחות הבעיה. הם עשויים לחוש בושה בשל הסטיגמה החברתית שעדיין קיימת סביב נושאים אלו. במקביל, רגשות של כעס ותסכול על ההתנהגות המזיקה ועל ההשלכות שלה על המשפחה הם תגובות נפוצות גם כן.

חשוב להכיר בכך שרגשות אלו הם תגובות אנושיות ונורמליות למצבים מורכבים, ושאין בהם פסול. במקום להיאבק ברגשות או להכחיש אותם, מומלץ לחפש דרכים בריאות לעבד אותם – בין אם בשיחות עם אנשי מקצוע, בקבוצות תמיכה, או עם חברים קרובים.

שינוי דפוסים משפחתיים לא בריאים מהווה אתגר נוסף. משפחות רבות מפתחות במשך שנים דפוסי תקשורת ואינטראקציה שאינם בריאים, כמו עמימות בתקשורת, הימנעות מעימותים, יחסי תלות לא מאוזנים, או גבולות מטושטשים. דפוסים אלו עשויים לתרום להתפתחות ולשימור של פגיעה עצמית והתמכרות, ושינויים לעתים קרובות דורש עבודה מתמשכת של המשפחה כולה, לפעמים בעזרת טיפול משפחתי.

יצירת איזון בין תמיכה לבין עידוד עצמאות היא אתגר משמעותי נוסף. משפחות רבות נעות בין שני קצוות – השתלטות יתר וניסיון "לפתור" את כל הבעיות של האדם, לבין התנתקות והתרחקות רגשית. האתגר הוא למצוא את האיזון הנכון – להיות שם כדי לתמוך, אך גם לכבד את האוטונומיה של האדם ולעודד אותו לפתח עצמאות ואחריות.

ניהול המתח והלחץ שמלווים את תהליך ההחלמה הוא אתגר משמעותי עבור המשפחה כולה. החיים לצד אדם המתמודד עם פגיעה עצמית והתמכרות יכולים להיות מלווים ברמות גבוהות של חרדה, חוסר ודאות ומתח. מחקרים מראים שבני משפחה של אנשים המתמודדים עם התמכרות או פגיעה עצמית נמצאים בסיכון מוגבר לפתח בעצמם בעיות בריאות פיזיות ונפשיות כתוצאה מהמתח המתמשך.
לכן, טיפוח דרכים בריאות להתמודדות עם מתח – כמו פעילות גופנית, מדיטציה, פנייה לתמיכה חברתית, או פיתוח תחביבים ועניין – אינו מותרות, אלא צורך הכרחי. בני משפחה שדואגים לבריאותם הנפשית והפיזית שלהם יהיו מסוגלים להעניק תמיכה טובה יותר לאורך זמן.

לבסוף, משפחות רבות מתמודדות עם האתגר של שיקום האמון והיחסים שניזוקו. התנהגויות של פגיעה עצמית והתמכרות עלולות לפגוע באופן משמעותי באמון ובתקשורת במשפחה. שקרים, הסתרות, התנהגויות מניפולטיביות, הבטחות שהופרו, וכאב רגשי שנגרם לכל הצדדים יוצרים לעתים קרובות פצעים עמוקים שדורשים זמן והכלה כדי להירפא.

תהליך שיקום היחסים הוא בדרך כלל הדרגתי ודורש סבלנות, פתיחות וכנות מכל הצדדים. לעתים קרובות, תהליך הפיוס מתחיל עם הכרה בכאב שנגרם, מתן אפשרות לכל אחד לבטא את כאבו בצורה פתוחה ומכבדת, וזיהוי צעדים קונקרטיים שכל אחד יכול לקחת כדי לבנות מחדש אמון ותקשורת בריאה יותר.
יש לזכור כי כל משפחה היא ייחודית, עם הדינמיקה, הנרטיבים והאתגרים הספציפיים שלה. לכן, אין פתרון אחד שמתאים לכולם. עבור רבים, ליווי מקצועי בתהליך – בין אם בטיפול משפחתי, בייעוץ אישי, או בקבוצות תמיכה – הוא משאב חיוני שעוזר למצוא את הדרך הייחודית שמתאימה לנסיבות הספציפיות של המשפחה.

סיכום: הקשר המורכב והדרך קדימה

הקשר בין פגיעה עצמית והתמכרות הוא עמוק ורב-ממדי, כפי שראינו לאורך מאמר זה. שתי ההתנהגויות, המתבטאות בדרכים שונות חיצונית, חולקות שורשים משותפים, מנגנוני פעולה דומים במוח, ודרכי התמודדות והחלמה שנושקות זו לזו. הבנה זו מספקת בסיס איתן יותר לתהליך החלמה אפקטיבי, הן עבור אנשים המתמודדים עם אחת מההתנהגויות והן עבור אלו המתמודדים עם שתיהן.

ההכרה בכך ששתי ההתנהגויות מבטאות, במהותן, ניסיון להתמודד עם כאב רגשי עמוק, מסיטה את הפוקוס מההתנהגות החיצונית אל החוויה הפנימית. במקום לראות בהתנהגויות אלו "בעיות התנהגות" שיש "לתקן", גישה מבוססת-טראומה רואה בהן אסטרטגיות הישרדות שפיתח האדם כדי להתמודד עם חוויות מכאיבות. שינוי פרספקטיבה זה מוביל לגישה טיפולית אמפתית יותר, שמתמקדת בשורש ולא רק בסימפטומים.

טיפול אינטגרטיבי, שמתייחס למכלול הצרכים של האדם – הפיזיים, הרגשיים, החברתיים והרוחניים – מציע את הסיכויים הטובים ביותר להחלמה משמעותית ומתמשכת. זוהי גישה המכירה בכך שההתנהגויות המזיקות הן רק הביטוי החיצוני של מצוקה רב-ממדית, ושהחלמה אמיתית דורשת התייחסות לכל הממדים הללו
.
חשוב גם להכיר בכך שהחלמה אינה אירוע חד-פעמי, אלא תהליך מתמשך שכולל למידה, צמיחה ושינוי. אנשים רבים מדווחים שתהליך ההחלמה לימד אותם דברים על עצמם, על יחסים בינאישיים ועל החיים שלא היו לומדים בדרך אחרת. במובן מסוים, המסע להחלמה יכול להיות גם מסע לגילוי עצמי ולצמיחה אישית.

לבסוף, יש לזכור שלמרות הקשיים והמורכבות, החלמה היא אפשרית. אנשים רבים שהתמודדו עם פגיעה עצמית והתמכרות מצאו דרכים להשתחרר מהם, לבנות חיים בעלי משמעות וסיפוק, ולהפוך את הכאב שחוו למקור של חוכמה, אמפתיה וחמלה – הן כלפי עצמם והן כלפי אחרים. סיפוריהם נותנים תקווה ומזכירים לנו שגם המסע הקשה ביותר יכול להוביל למקום של ריפוי, קבלה וצמיחה.

הבנת הקשר העמוק בין פגיעה עצמית והתמכרות אינה רק עניין תיאורטי. היא מספקת בסיס מעשי לגישה טיפולית מקיפה יותר, שרואה את האדם השלם מעבר להתנהגויות הספציפיות, ומציעה דרך קדימה שמבוססת על הבנה, קבלה וריפוי ברמה העמוקה ביותר.

מסע ההחלמה הוא אישי וייחודי לכל אדם, אך הוא נעשה קל יותר כאשר יש הבנה מעמיקה של הכוחות שפועלים, כלים אפקטיביים להתמודדות, ומערכת תמיכה שמאמינה בפוטנציאל להחלמה. המידע והתובנות שהובאו במאמר זה נועדו לתרום להבנה זו ולשמש כמקור של תקווה וכיוון עבור אלו שנמצאים במסע הזה – אם כמתמודדים עצמם, כבני משפחה וחברים, או כאנשי מקצוע שמלווים אותם בדרך.

שתף:
מרכז גמילה שבטיא