איבוגה

איבוגה


איבוגה הוא שמו של שיח הגדל במהלך כל השנה ביערות הגשם במערב אפריקה.  לשיח ישנן תכונות פסיכדליות עקב החומר הפעיל המצוי בו, איבוגאין. מדובר בחומר פעיל אשר נטילתו במינונים נמוכים גורמת לגירוי במערכת העצבים המרכזית ובמינונים גבוהים, עלולה לגרום להזיות קשות. שיח האיבוגה הוא חלק מרכזי בתרבות הרוחנית “בוויטי” הרווחת במערב-מרכז אפריקה. ועם זאת, שימוש בצמח עלול לחשוף את המשתמש לסיכונים רבים ומגוונים.

איבוגאין Ibogaine

החל משנת 2015 האיבוגאין הוכרז במדינת ישראל כסם מסוכן ואינו חוקי להחזקה ושימוש. גם ארה”ב ומדינות רבות באירופה אוסרות על שימוש בחומר והחזקתו הינה עבירה פלילית. לא פלא. צריכה של איבוגאין נושאת בחובה פוטנציאל לסיכונים רבים ואינו בטוח כלל לשימוש. הידע המחקרי לגבי החומר עודנו מעט ואינו מספק.

-מעדויות רבות של אנשים שנטלו את החומר עולה תיאור של חוויה פסיכדלית עוצמתית שאינה מהנה. בנוסף, רבים מתארים הפרעות בשינה שעשויות לארוך מספר ימים לאחר השימוש.

–  עלייה בלחץ דם, ירידה בדופק, רעד יובש בפה, בחילות והקאות הינן חלק מתופעות הלוואי הגופניות שעלולות להופיע מיידית ולמשך מספר ימים לאחר צריכת החומר. לא תמיד מדובר בתופעות מסכנות חיים, אך הן עשויות להבהיל, לעורר חרדה וליצור חוויה לא נעימה.

– ישנו גם תיעוד של מקרי מוות ישירות לאחר צריכה של איבוגאין. סיבת המוות המשוערת במקרים אלו הינה הפרעה בקצב הלב שנגרמה על ידי החומר. ממחקרים עולה כי איבוגאין עלול לגרום לחסימה של אחד הגנים האחראיים על פעילות תקינה של הלב ולגרום להפרעות מסכנות חיים בקצב הלב.

– ישנם דיווחים על אפיזודות של מאניה באורך של כשבוע עד שבועיים. מצבי מאניה תוארו במגוון ביטויים, קשיים בשינה, אי שקט, אימפולסיביות, תנודתיות רגשית, הזיות ומחשבות גדולה, שטף דיבור מהיר, תוקפנות ומחשבות אובדניות.

– מינון יתר- מינון יתר של איבוגה עלול לגרום לתופעות כגון תוקפנות, הזיות,  הפרעות בקואורדינציה, התכווצות שרירים, חולשה, שיתוק, הפרעות בקצב הלב, אצירת שתן, אי ספיקה נשימתית ודום לב.

– מאחר ואספקה וצריכה של איבוגה הינה אסורה על פי חוק ומהווה עבירה פלילית, אין בקרה ופיקוח על ייצור החומר.  היעדר פיקוח ובקרה מעלים את הסיכון להרכבת חומרים מסוכנים וחוסר יכולת לצפות את השפעת החומר על האדם שנוטל אותו.

– כיום בקרב גופי בקרה האיבוגה נתפס כצמח שיעילותו הקלינית לא הוכחה, היעדר מידע לגבי בטיחותו ובעל פוטנציאל גבוה לשימוש לרעה.

– בקרב קהילות וקבוצות מסוימות ישנו תיעוד של שימוש באיבוגה כדי להשיג חוויות רוחניות ונפשיות. הפיתוי להשתתף בטקסים אלו הינו גדול  אך חשוב לזכור כי הידע לגבי הצמח עודנו לוקה בחסר וכן הידע לגבי סיכונים. תזכורת זו חשובה ביותר שכן טענות לגבי יעילות החומר נשמעות שוב ושוב. ההשערות המחקריות המעידות על השפעות חיוביות של החומר, עדיין אינן מספיקות ואינן מהוות גוף ידע מחקרי ומספק.

איבוגה טיפול

צמח האיבוגה הינו צמח בעל היסטוריה ארוכה של שימוש במסורת השבטית. עם זאת, מדובר בצמח המכיל חומר פעיל, איבוגאין, בעל השפעות פסיכדליות וסיכונים משמעותיים רבים. בישראל, כמו גם במדינות נוספות בעולם, הוא מוגדר כסם מסוכן ואסור לשימוש. כיום הידע המחקרי עדיין לוקה בחסר אך  ישנה הסכמה כללית כי נטילתו כרוכה בסיכונים רבים ועלולה אף לגרום למוות.

אל תתפתה לחשוב שיהיה בסדר. אי אפשר לצפות את הסיכונים השונים. מדובר בחומר עם פוטנציאל גבוה לגרימת נזקים חמורים.  אל תסכן את החיים בשביל חוויה חד פעמית.

מתלבט? יש לך שאלות? אנחנו, במכון גמילה שבטיא, זמינים כדי לסייע, להתלבט יחד, לייעץ.

post-thumbnail
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
post-thumbnail
איוואסקה

בטח יצא לך לשמוע סיפורים על אנשים שנסעו ליעדים נידחים...

קראו עוד >
post-thumbnail
איך להיגמל מאלכוהול?

השאלה איך להיגמל מאלכוהול מעסיקה אנשים רבים המתמודדים עם התמכרות...

קראו עוד >
post-thumbnail
איך להיגמל מקנאביס?

למרות שישנם אלו שטוענים כי קנאביס אינו מזיק, מחקרים רבים...

קראו עוד >

איבוגה, לא תמיד טריפ מגניב

לצמח האיבוגה היסטוריה ארוכה ומרתקת. מדובר בצמח בעל תפקיד חשוב במסורת השבטית ובתרבות הרוחנית במערב אפריקה. הצמח איבוגה מכיל חומר פעיל בשם איבוגאין, חומר בעל השפעות פסיכדליות חזקות. הצמח ניתן בכל מיני טקסים רוחניים ומתואר כבעל  יכולות ריפוי ופוטנציאל לחוויות אקסטטיות. השימוש באיבוגה נפוץ יותר ויותר בקרב קהילות רבות בעולם, בטקסים, במסיבות ובשימוש לצרכי בילוי שונים.

אבל, הולך ומצטבר כיום גם ידע מחקרי העוסק בסיכונים הרבים הכרוכים בנטילה של איבוגה. חוויות נפשיות קשות, הזיות,  הפרעה בקצב הלב, אפיזודות של מאניה, התקפים פסיכוטיים ואפילו מקרי מוות הם תוצאות של צריכת איבוגה. במדינות רבות בעולם ובישראל החומר מוגדר כחומר מסוכן אשר החזקתו וצריכתו מהווים עבירה פלילית.