גמילה מקטמין

גמילה מקטמין

כל המידע על קטמין, דיסאסוציאציה וגמילה מקטמין

לפני שנדבר על גמילה מקטמין ננסה להבין קצת יותר על איזה סם מדובר. קטמין הוא  חומר הרדמה סינתטי הנמצא בשימוש רפואי, בעיקר  במרפאות ווטרינריות, מאז שנות ה-70' לצורכי הרדמה ואלחוש.

קטמין הוא תרכובת כימית הגורמת לחסימת קולטנים של המוליכים העצביים (נוירוטרנסמיטרים) גלוטמט ואספירט. פעולה כימית זו  מתבטאת  בתחושת ניתוק מן המציאות המאפשרת בין השאר לא לחוש כאב וגירוים נוספים ולעיתים אף עשויה לעורר הזיות  ולכן מוגדרת כתרופה דיסוציאטיבית והלוצינוגנית.

קטמין מוגדר כסם מסוכן ובישראל, כמו במדינות נוספות בעולם, הוכנס לפקודת הסמים המסוכנים.

שימוש לא מבוקר בקטמין עלול להוביל להתמכרות המצריכה גמילה מקטמין.

הקטמין הופק לראשונה ב-1962 על ידי רוקח אמריקאי שחיפש תחליף לסם הרדמה אחר בעל תופעות לוואי מרובות.

בין ניסיון לניסיון במעבדה עלה כי אחת התכונות המרכזיות של החומר החדש, קטמין, הינו דיס אסוציאציה-תחושת ניתוק.

החומר הפך נפוץ בארה"ב ובאירופה כסם הרדמה וכסם רחוב ורק שנים לאחר מכן, ב-1999 הוכנס לרשימת הסמים המסוכנים, במקביל לדיווחים על מקרי מוות כתוצאה משימוש.

החומר צבר פופולאריות רבה ואף קיבל את הכינוי "סם מועדונים" ועקב המאפיין המרכזי שלו, ניתוק, הוא בשימוש גם כ"סם אונס".

למה אנשים משתמשים בקטמין?

לקטמין תופעות רבות אשר עשויות להיות אטרקטיביות במבט ראשון עבור אלו המחפשים לחוות חוויות אקסטטיות, אך השימוש שלא לצורך רפואי ובפיקוח בו עלול להוביל להתמכרות קשה עם השלכות הרסניות במידה ולא תעשה פנייה לגמילה מקטמין.

אלו הן קצת מתופעות המגיעות עם השימוש בקטמין, תחושת רגיעה עמוקה, אופוריה, בלבול, שינוי בתפיסת זמן ומציאות, הזיות, הפחתת תחושת כאב, חשיבות עצמית.

אנשים אשר נטלו  מינונים גבוהים דיווחו על תחושה של ניתוק מוחלט מהמציאות עד כדי אי יכולת לזוז וכניסה למצב דיסוציאטיבי , איבוד תחושת זהות עצמית , הזיות קשות  המלוות לעיתים בזעם גדול ותיארו זאת כחוויות מפחידות מאד של  עזיבה של הגוף ותחושה של  סף מוות.

הסכנות בשימוש בקטמין

לשימוש לא מבוקר בקטמין השלכות משמעותיות על בריאותו הפיזית והנפשית של המשתמש. אלו הן רק מקצתן, פסיכוזות, פגיעה ביכולות מוטוריות , בעיות נשימה, לחץ דם גבוה,  פגיעה בכושר שיפוט, תנודות במצב רוח עד כדי דיכאון.

שימוש במינונים גבוהים לאורך זמן עלול לגרום לתסמונת שלפוחית השתן הכוללת בריחת שתן, כיב בשלפוחית השתן וכאבים.

צריכה של קטמין במינונים גבוהים או בשילוב עם תרופות או אלכוהול עלולה לגרום לאובדן הכרה ואף למוות.

תהליך גמילה מקטמין

גמילה מקטמין לבד היא קשה, התופעות הפיזיות והנפשיות הכרוכות בהתמכרות ובגמילה מצריכות פיקוח רפואי וליווי מקצועי.

תהליך גמילה מקטמין דורש התייחסות לכל ההיבטים השונים של התמכרות:

  • ההיבט הפיזיולוגי.
  • נפשי ותפקודי.
  • סיוע של אנשי מקצוע בתהליך זה משמעותית בכדי לוודא שהגמילה מקטמין אכן תצליח.

כיצד ניתן לסייע ליקירכם המתמודד עם התמכרות לקטמין?

  • למדו על קטמין וההתמכרות אליה. בכדי שתוכלו לעזור ליקירכם עליכם לדעת ולהבין עם מה הוא מתמודד.
  • בררו לגבי אפשרויות הטיפול השונות , תוכניות גמילה מקטמין.
  • דברו עם יקירכם, הביעו דאגה ואכפתיות, שתפו אותו במידע שלמדתם, הדגישו את אהבתכם ותמיכתם. הכי חשוב , הקשיבו לו.
  • היו בעמדה של אמפטיה וחמלה, ולא של כעס או שיפוטיות. זכרו כי התמכרות אינה מעידה על אופי רע או חלש.
  • יקירכם הביע נכונות להתחיל בתוכנית גמילה מקטמין? הציעו לו עזרה פרקטית וודאו כי אין דבר המונע ממנו להשתתף בתוכנית.
  • דאגו לעצמכם! התמודדות עם בן משפחה מכור עלולה להיות חוויה קשה רגשית. אל תזניחו את הצרכים הפיזיים והנפשיים שלכם, דאגו לתמיכה פיזית ונפשית גם עבורכם.

מרכז גמילה פרטי שבטיא נותן מענה טיפולי שלם לכל סוגי ההתמכרות לרבות גמילה מקטמין.

ניתן לקרוא עוד על תכנית הגמילה שלנו כאן

ועל הצוות המטפל כאן.

צור איתנו קשר לקבלת פרטים נוספים.

לשימוש בקטמין נזקים בריאותיים הן פיזיולוגיים והן נפשיים. בין הנזקים השונים של שימוש בקטמין ניתן למנות ורטיגו-תחושת סחרור עזה, בחילות, הקאות, שינויים בלחץ דם, ישנוניות, אופוריה, התקפי חרדה, אי שקט, הזיות, עיוות בתפיסת הזמן, קשיים בקואורדינציה, קושי בדיבור, קשיי שינה ועוד נזקים רבים. בנוסף לנזקים אלו ישנם גם נזקים חברתיים, פגיעה במערכות יחסים חשובות עקב עיסוק מוגבר בהשגת קטמין, ירידה בתפקוד בעבודה, לימודים או מחויבויות אחרות.

ישנם מגוון מצבים רפואיים שונים בהם שימוש בקטמין עלול להיות מסכן חיים. מחלות לב, נשימה, היסטוריה של פסיכוזות, הינן אך ורק חלק מרשימה ארוכה של בעיות רפואיות העלולות להוות סכנה לאדם הסובל מהם ומשתמש בקטמין. נטילת קטמין בתקופות הריון והנקה הינה מסוכנת ואסורה. בנוסף, קטמין עלול לגרום לישנוניות, ירידה ביכולת הריכוז, סחרחורות וכאבי ראש. מצבים אלו אינם מאפשרים פעולות הדורשות רמה גבוהה של ערנות כגון נהיגה או הפעלת מכשור חשמלי מסוכן. פעולות אלו עלולות להיות מסכנות חיים תחת השפעת קטמין.

התשובה הראשונה היא כן, ניתן להתמכר לקטמין. עם זאת, בשונה מחומרים משני תודעה אחרים כגון הרואין או קוקאין אליהם המשתמש מפתח תלות פיזית לאחר מספר פעמים בודדות של שימוש, בקטמין המצב שונה. שימוש ממושך בקטמין אינו גורם להתפתחות תלות גופנית משמעותית בחומר. אולם, לשימוש ארוך טווח בקטמין פוטנציאל לפגיעה ושיבוש במערכות וויסות עצמי והתמודדות עם כאב ופיתוח תלות נפשית בקטמין.

כמו בכל סוגי ההתמכרויות השונות, הסימן הראשון המעיד על פיתוח תלות והתמכרות הינו חוסר יכולת להפסיק את השימוש. ניסיונות הפסקה מרובים אך ללא הצלחה, תחושות נפשיות קשות בעת הפסקת השימוש כגון דיכאון והצפה רגשית, גם הם מעידים על התמכרות לקטמין. סימנים נוספים להתפתחות תלות והתמכרות לקטמין הם הוצאת סכומי כסף גדולים על קטמין, השגת קטמין באופנים לא חוקיים כגון זיוף מרשמים או גניבה וירידה כללית בתפקוד. התמכרות הינה בעיה הפוגעת בכל תחומי החיים וכשאדם מכור לקטמין ניתן לראות פגיעה וירידה בתפקוד בכל המישורים השונים.

קשה מאד עד בלתי אפשרי להיגמל לבד מקטמין וללא סיוע מקצועי. לתלות בקטמין ביטויים רבים המקשים על המשתמש להפסיק את השימוש בו בכוחות עצמו. לרוב הפסקת השימוש בקטמין מלווה בתחושות קשות כגון דיכאון, חרדה, כאבי שרירים בכל הגוף ופיתוי עז לשימוש חוזר. תסמינים אלו הינם קשים להתמודדות ופעמים רבות מתוארים על ידי המשתמשים כסיבה לחזרה לשימוש בקטמין. כדי שתהליך הגמילה יהיה יעיל מומלץ לעשות תהליך זה בליווי וסיוע מקצועי. במרכז גמילה ניתן לקבל מענה רפואי ונפשי עבור הקשיים והמורכבות המלווים את תהליך הגמילה.

post-thumbnail
שירותים נוספים שיעניינו אותך
post-thumbnail
מרכז גמילה משולב

מרכז גמילה משולב הוא כינוי למרכז גמילה הנותן מענה טיפולי...

קראו עוד >
post-thumbnail
טיפול פסיכדלי

טיפול פסיכדלי הוא טיפול פסיכותרפיה המבוסס על שיחה ומשלב שימוש...

קראו עוד >
post-thumbnail
סיוע בגמילה מקנאביס

גמילה מהתמכרות לבד קשה מאד ואנשים רבים נזקקים לקבל סיוע...

קראו עוד >
post-thumbnail
איך להיגמל מקטמין?

 אם הגעת לכאן וודאי גם את תוהה איך להיגמל מקטמין....

קראו עוד >