מכורים ומערכות יחסים
מכורים לסמים, אלכוהול או התנהגויות ממכרות לרוב מפתחים נטיות אנטי-חברתיות במהלך התקופות בהן הם משתמשים. כדי להצליח ולתחזק את ההתמכרות שלהם, הם כנראה יהיו חייבים להתרחק מכל מי שקרוב אליהם כדי שיוכלו להמשיך ולהשתמש מבלי שייאלצו לספוג ביקורת או שיפוטיות מאנשים שאינם חלק ממעגל השימוש וההתמכרות. דבר נוסף שמחריף את הנטייה האנטי-חברתית הוא הפניה לאמצעים בלתי חוקיים בכדי להצליח להמשיך ולצרוך את מושא ההתמכרות. הדפוסים והנטיות באנטי-חברתיות הולכות ומחריפות ככל שהשימוש וההתמכרות מתמשכים עד למצב שבו יעדיפו המכורים להגן על דפוסים אלו אפילו במחיר של ריחוק וניכור חברתי בכדי להצליח להמשיך ותחזק את השימוש וההתמכרות מחוץ לביקורת החברתית כאמור לעיל. לרוב יגיעו המכורים למצב שבו מערכות היחסים שלהם יהיו רק עם אנשים שלא מפריעים להם לשגרת השימוש וההתמכרות או יחסים שאינם דורשים מהם נתינה כלשהי. סגנון החיים שמתפתח הוא סגנון שתומך, מאפשר ולעיתים אף מייפה את שגרת השימוש וההתמכרות. האחר ייתפס לרוב כמקור למילוי הצרכים של המכור והיכולת המניפולטיבית של המכור תלך ותשתכלל ככל שיעבור הזמן. העיוות שנוצר במערכות היחסים של המכור והפגיעה ביכולות החברתיות גורמים לתפיסה מעוות של המציאות וכושר שיפוט פגום. אנו מבחינים בתופעה זו בקרב כל המכורים ללא קשר במושא ההתמכרות שלהם או הרקע הסוציואקונומי ממנו הגיעו.
כוחה של הקבוצה בתהליך הטיפול בהתמכרויות
אפשר לבחון את התפתחות האדם מנקודת מבט חברתית ומהאופן בו הוא מנהל את קשריו עם החברה והאנשים סביבו. הצורך בחברה ובשייכות קיים אצל כולנו. האדם הוא יצור חברתי והדחף הזה משמעותי, עוצמתי ומנהל את כולנו הצורך שלנו במגע חברתי הוא בסיסי וחזק. תהליך ההתפתחות שלנו מתרחש בתוך הקשר חברתי ומתוך מערכות יחסים עם הסובבים אותנו. דרך אנשים אחרים אנחנו למעשה בונים ומרכיבים את התפישה העצמית שלנו ומבססים את האופן בו אנחנו רואים את עצמנו ובמידה רבה את העולם כולו.
מערכות היחסים שלנו בעבר טבועות בנו ומשפיעות על מערכות היחסים העתידיות שלנו. ההשפעה של מערכת יחסים מעוותת או פוגענית בעבר משמעותית ודרמטית ותשפיע על מערכות היחסים שאנו בונים ומנהלים בהווה. קשרים מעוותים והתייחסות פוגענית אל אחרים בהווה לרוב מקורה במערכות יחסים בעייתיות. התנהלות בתוך מעגל חברתי בריא, חיובי ופורה עוזרת למכור לשנות את הדפוסים החברתיים המעוותים ולהמיר אותם בקשרים והתנהגויות חיוביות ובריאות. מעגל חברתי בו ישנו דגש על כבוד הדדי, שיתוף פעולה, עזרה הדדית, הזדהות, אמפטיה ועוד… יוביל בסופו של דבר ליכולות חברתיות גמישות, אוהדות ומיטיבות.
בקבוצת השווים במרכז גמילה ישנם חברים לצד דמויות סמכותיות ממש כמו בחיים. בתוך הקבוצה יעלו רגשות מגוונים ועוצמתיים של קרבה, הזדהות ואמפטיה לצד רגשות של כעס, רתיעה ודחייה ממש כמו בחיים. אי לכך הקבוצה מהווה מעין מעבדה בתנאים מבוקרים בהם ניתנת למכורים הזדמנות לשחזר ולתקן מערכות יחסים שונות ומגוונות מחייהם בחוץ תוך כדי השגחה והנחיה של צוות מקצועי אשר מלווה את התהליך.
היכולת להתמודד עם דילמות וקונפליקטים עימותים ואכזבות ולחוות אותם בצורה מתוקנת מאפשרת למכורים לשפר את יכולותיהם החברתיות. בנוסף מאפשרת הקבוצה למכורים להחון תפקידים נוספים מעבר לתפקידים אליהם הם מורגלים ולבחון ולאמץ דרכי התמודדות חברתיות חדשות תוך כדי ניסוי וטעיה בתוך סביבה טיפולית בטוחה ומאפשרת.
בתוך הקבוצה יכול המכור לבחון ולתקן בעיות וקונפליקטים שהוא סוחב מעברו בזכות המשובים והשיקופים שהוא מקבל מהקבוצה. הקבוצה המגוונת מבחינת המגדר, הרקעים וסיפורי החיים של החברים והעובדה שבתוך הקבוצה ישנם מכורים בשלבי טיפול שונים, תורמות רבות ללמידה, השיקופים ומערכות היחסים בתוך הקבוצה.
במרכז גמילה שבטיא אנחנו שמים דגש גדול מאוד על כוחה של הקבוצה ומשקיעים משאבים ומאמצים רבים בכדי למנף את הכוח החזק והמשמעותי הזה של הקבוצה. אנחנו תמיד נשמח לעמוד לרשותכם ולענות על כל שאלה.