קטמין והתמכרות
קטמין היא תרופה נרקוטית הנמצאת בשימוש רפואי נרחב ובעיקר להרדמה. עם זאת, כמו חומרים נרקוטיים רבים, הוא נמצא גם בשימוש נרחב בסצנת הסמים ולאחרונה חלה עליה משמעותית בשימוש לרעה בחומר המסוכן הזה. קטמין נמכר גם כסם לצורך בילוי ופנאי, תחת מגוון שמות שונים. עקב הסכנות הכרוכות בשימוש בקטמין ופוטניצאל ההתמכרות המאוד גבוה שלו, בישראל הוא נכלל בפקודת הסמים המסוכנים. שימוש כבד ולא מבוקר בקטמין עלול לגרום לפגיעה קשה בשלפוחית השתן ובכליות, במקרים קיצוניים אף לנזקים מוחיים ועוד מגוון פגיעות גופניות ונפשיות משמעותיות ביותר.
קטמין – מהתמכרות לגמילה
- במקור, קטמין יוצר כחומר הרדמה עבור בעלי חיים ואנשים. עם הזמן, כשאנשים גילו את התכונות ה”ממסטלות” שלו, החלו לעשות בו שימוש לצרכי בילוי ופנאי. כחומר הרדמה, השפעתו העיקרית של קטמין הוא חוויה של דיסוציאציה. אנשים שצרכו קטמין מתארים חוויות דרמטיות של הזיות ובמקרים קיצונים, ניתוק מוחלט מהמציאות. מינון גבוה של קטמין עלול לגרום לבעיות בתפיסה, קושי בהליכה ומה שאנשים רבים מתארים כחוויות חוץ גופיות או חוויות של כמעט מוות.
- לקטמין יש פוטנציאל גבוה מאוד להתמכרות. נטילה של הסם גורמת לתחושות היי ואופוריה קצרות טווח ולכן מהר מאד מתעורר הצורך להשתמש שוב ולהגדיל את המינון. במקרים של שימוש תכוף, הגוף מפתח סבילות והאדם המשתמש נאלץ להגביר את המינון שוב ושוב כדי להשיג את התוצאות הרצויות. מאחר ונטילת הסם עשויה לעורר תגובות לא צפויות, קשה לדייק את המינון שממנו והלאה, נחשב כמינון גבוה. עם זאת, ישנם מספר סימנים אשר מאותתים על תחילתה של התמכרות.
תסמינים של התמכרות
- הגדלת מינון באופן עקבי.
- הוצאה של כסף רב לצורף רכישה של הסם.
- התעסקות מוגברת בניסיון להשיג את המנה הבאה.
- קושי או פגיעה בתפקוד בשאר תחומי החיים, משפחה, לימודים, עבודה ועוד.
- התרחקות מחברים ומשפחה.
- שקרים והסתרות.
תסמינים נוספים של התמכרות כוללים קשיים בריכוז, תשישות והעדר מוטיבציה, אובדן קוארדינציה, אדמומיות בעור ובחילות.
- לצריכה של קטמין יש השלכות משמעותיות ומרחיקות לכת על הבריאות הפיזית והנפשית כאחד. בין ההשלכות השונות ניתן לראות עליה בדופק, לחץ דם גבוה, חולשת שרירים, בעיות נשימה, פלאשאבקים והזיות, פרנויה, חרדה, בעיות קוגניטיביות ארוכות טווח, קשיים בקואורדינציה ורעד.
- גמילה מקטמין – הפסקת שימוש בקטמין עשויה לגרום לסימפטומים שונים של תסמונת גמילה. לא מדובר בסימפטומים מסכני חיים, עם זאת יש להם השפעה פסיכולוגית רבה ולרוב באים יחד עם כמיהה עזה לסם. כאמור, לקטמין השפעה משמעותית על הקוגניציה עד כדי מקרים של אובדן זיכרון. לכן, תהליך הגמילה חייב להיעשות בפיקוח והשגחה רפואית. לרוב נוהגים לחלק את תהליך הגמילה מקטמין לשני היבטים עיקרים, גמילה פיזית וגמילה נפשית.
- גמילה פיזית – השלב הראשון בכל תהליך גמילה הוא ניקיון הגוף מהסם. העבודה הנעשית בשלב זה היא הפסקה מבוקרת של צריכת הסם והתמודדות עם סימפטומים של תסמונת גמילה. מדובר בשלב קשה ומשמעותי. הגוף אשר התרגל לאספקת החומר, עלול להגיב בכל מיני אופנים להפסקת הסם. פעמים רבות ניתן לקבל טיפול תרופתי בכדי להקל על הסימפטומים של תסמונת גמילה. בשלב זה יש צורך הן בליווי ומעקב רפואי והן בתמיכה מנטלית ומסגרת עוטפת. לאחר סיום שלב זה, מגיע שלב המשמעותי ביותר למניעת שימוש חוזר והוא שלב הגמילה הנפשית.
- גמילה נפשית – תהליך זה משמעותי כדי לשמר את השינוי ולהשיג גמילה לטווח הרחוק. בשלב זה ישנה עבודה טיפולית הן באמצעות מפגשים פרטניים עם אנשי מקצוע והן באמצעות השתתפות בקבוצות טיפוליות. מטרת שלב זה הינה זיהוי הסיבות אשר הובילו להתמכרות, זיהוי טריגרים – מצבים שעלולים להוות פיתוי לשימוש ובניית אסטרטגיות התמודדות.
מאחר וקטמין הוא חומר עם השפעות דיס אסוציאטיביות, התמכרות אליו עלולה להשאיר חותם נפשי וקוגניטיבי. לכן, טיפול נפשי חשוב ביותר כחלק מתהליך הגמילה.
לסיכום
קטמין הוא חומר פסיכואקטיבי חזק ביותר בעל השלכות קשות על הבריאות הפיזית והנפשית. עקב מאפייניו של החומר, מהר מאד ניתן להגיע למצב של סבילות לחומר והתמכרות. הפסקה של הסם עלולה לגרום לסימפטומים שונים הקשורים לתסמונת גמילה ולכן קשה מאד ולא מומלץ לנסות להיגמל לבד. מרכז גמילה שבטיא מציע צוות מומחים שיכולים לסייע לך להשיג הפסקת השימוש בסם ושימור הגמילה על ידי עבודה טיפולית מעמיקה.
מכור לקטמין? זה הזמן לקחת את החיים שלך חזרה לידיים ולפנות לקבלת עזרה. כן, גם אתה יכול להיגמל כמו רבים לפניך. דבר איתנו עוד היום וביחד נבין איך להפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי.