הסם הצהוב
הסם הצהוב הוא כינוי לסם חדש אשר חדר לזירת הסמים הישראלית הישר מאוסטרליה. מדובר בחומר המורכב מאופיואידים סינתטיים, מגיע בצורת אבקת צהובה ופוגע בעיקר במערכת הנשימה. ישנם דיווחים בעולם ובישראל על מקרי אשפוז ומוות אשר נמצאים תחת חקירה בחשד כי נגרמו כתוצאה משימוש בחומר. מאחר ומדובר בסם יחסית חדש, אין מספיק מידע לגביו, דבר המגביר את הסיכון בצריכתו. בדומה לסמים סינתטיים רבים אחרים, אדם הצורך את הסם אינו יודע מה בדיוק הסם מכיל.
הסם הצהוב – סיכונים
- דגימות של החומר שנחקרו במעבדות בעולם נמצאו מכילות איזוטוניטזן, חומר שנקשר למקרי מוות רבים ונמכר כתחליף לחומר פנטניל, אופיואיד סינתטי המשמש כמשכך כאבים חזק מאד. איזוטוניטזן מוגדר כסם מסוכן ובישראל כלול בפקודת הסמים המסוכנים, חוק המגדיר את הפצת הסם כעברה פלילית.
- איזוטוניטזן הינו בעל השפעה חזקה לפחות כמו פנטניל ועלול לגרום להאטה בנשימה או מוות.
- נטילת של החומר לבד, לאחר הפסקה של צריכת סמים או ערבוב יחד עם סמים אחרים ובמיוחד אלכוהול, בנזודיאזפינים ואופיואידים מעלים באופן משמעותי את הסיכון להתפתחות בעיות נשימה ואחרות ועד כדי מוות.
מינון יתר – תסמינים
תסמינים של מינון יתר של אופיואידים כוללים: אישונים מצומצמים, נמנום, אובדן הכרה, נשימה איטית\נחירות ושינוי בגוון העור לצבעי כחול או אפור.
במידה ונטלת את הסם הצהוב ואתה מתחיל להרגיש את הופעת תסמינים אלו, עליך לפנות מיידית לחדר המיון הקרוב ולדווח על נטילת החומר ובמידה ויש ברשותך עוד מהחומר, להביאו איתך.
האם ניתן להתמכר לסם הצהוב?
כן. כמו כל חומר פסיכואקטיבי אחר גם לסם הצהוב ישנו פוטנציאל התמכרות. במידה ואתה צורך סמים ומרגיש כי הסמים מתחילים להשתלט על חייך, יתכן כי אתה נמצא בתחילתו של תהליך התמכרות.
סימנים לזיהוי התמכרות
-תכיפות שימוש- תדירות צריכת הסם והמינון הולכת ועולה. לאורך הזמן וככל שהאדם צורך יותר מהסם, הגוף מפתח סבילות לחומר וזקוק למינון גבוה יותר של החומר כדי להשיג את ההשפעות הרצויות.
-אי שקט ועצבנות- ניסיון להפסיק לצרוך את הסם מעוררים אי שקט, חרדה, עצבנות ודיכאון.
-אי יכולת להפסיק- ניסיונות חוזרים ונשנים להפסיק את צריכת החומר, אך ללא הצלחה.
-פגיעה בתפקוד- לשימוש ממושך בחומרים פסיכואקטיבים השלכות רבות ושונות על יכולת התפקוד, קשיים בריכוז, קשיים בזיכרון, מחשבות טורדניות הם רק חלק מזערי מהשלכות אלו. כל אלו גורמים לפגיעה ביכולת התפקוד בעבודה, לימודים, מערכות יחסים ומחויבויות אחרות.
אפשרויות טיפול
התמכרות הינה בעיה קשה ובעלת היבטים רבים ושונים. אדם המכור לסמים או אלכוהול יתקשה מאד להפסיק ולהיגמל בכוחות עצמו ויהיה זקוק למסגרת טיפולית כדי לטפל בהתמכרות. ישנם מסגרות טיפול רבות ושונות בארץ, החל ממסגרות הדורשות אשפוז במידת הצורך ועד לתוכניות יום. בחירת סוג המסגרת ותוכנית הטיפול הינה בהתאם למגוון שיקולים, ביניהם סוג החומר הממכר והיסטוריית ההתמכרות.
מחקרים רבים מצביעים שוב ושוב על כך כי גמילה עצמית, ללא סיוע ותמיכה מקצועיים, נידונה כמעט מראש לכישלון. המורכבות של בעיית ההתמכרות מצריכה ליווי מקצועי הן בתחום הרפואי והן בתחום הטיפול הנפשי. מרכז גמילה מציע תוכנית גמילה ושיקום תוך כדי ליווי מקצועי אינטנסיבי במטרה להבטיח כי הגמילה תהיה אכן גמילה וניקיון לטווח ארוך. במרכז גמילה ישנו צוות רב מקצועי מומחה לטיפול בהתמכרויות, רופאה, אחים סיעודיים, עובדים סוציאליים, אנשי טיפול, מאמנים ומדריכים. השהות במרכז גמילה נעה בין מספר שבועות למספר חודשים בהתאמה למצבו של האדם והתקדמותו בתהליך הגמילה.
לסיכום
הסם הצהוב הוא בסך הכול עוד שם שניתן למגוון גדול ומשתנה של חומרים פסיכואקטיבים המיוצרים ללא פיקוח ובקרה. מקרי אשפוז ומוות ככל הנראה כתוצאה מנטילת החומר, ממשיכים להיחקר ולהיבדק ברחבי העולם ובישראל.
צריכה של החומר מעמידה את האדם בפני סיכון גבוה של התפתחות בעיות נשימה ובעיות נוספות. לכן, במידה וצרכת את החומר מומלץ לפנות לחדר המיון הקרוב ולדווח על כך.
במידה ואתה צורך סמים על בסיס קבוע, יתכן כי אתה מכור וזקוק לעזרה כדי לצאת מהמעגל ההרסני של ההתמכרות.
מוסד הגמילה שלנו מציע ליווי, סיוע ותמיכה לכל אורך תהליך הגמילה. מתלבטת לגבי האפשרויות העומדות בפנייך? זקוקה להכוונה וסיוע?
מוזמנת לפנות אלינו, עוד היום, ולקבל ייעוץ והכוונה.