טיפול בהתמכרויות – שיתוף פעולה בין משרד הביטחון ומרכז גמילה שבטיא

טיפול בהתמכרויות – שיתוף פעולה בין משרד הביטחון ומרכז גמילה שבטיא


התמכרויות לסמים, תרופות ואלכוהול מהוות אתגר משמעותי עבור רבים בישראל, בייחוד וביתר שאת בעקבות אירועי השביעי לאוקטובר והלחימה הנמשכת מאז. ההשלכות של התמכרויות אלו חודרות לכל תחומי החיים, משפיעות על הבריאות הגופנית והנפשית, על היחסים החברתיים, על התא המשפחתי, תעסוקה ואיכות חיים באופן כללי. בשנים האחרונות, גוברת ההכרה בצורך לספק מענה מקיף ומותאם אישית למכורים שמתמודדים עם התמכרויות, תוך שילוב גישות טיפוליות מתקדמות והבנה מעמיקה של הגורמים המובילים להתמכרות בכלל וטראומה בפרט.

במסגרת מאמצים אלו, מחלקת השיקום במשרד הביטחון הכירה בחשיבות הרבה של מתן אפשרות לטיפול בהתמכרויות במסגרות פרטיות מקצועיות. החלטה זו נובעת מההבנה כי מרכזי גמילה פרטיים יכולים להציע אלטרנטיבה איכותית ומשלימה למערכת הציבורית, תוך מתן מענה מותאם יותר לצרכים האינדיבידואליים של מטופלים במשרד הבטחון אשר מתמודדים פעמים רבות עם טראומה ופוסט טראומה.

מרכז גמילה שבטיא הוא דוגמה מובהקת למרכז פרטי המספק שירותים מתקדמים בתחום הטיפול בהתמכרויות. המרכז, שהתבסס כמוביל בתחומו, מציע גישה הוליסטית לטיפול בהתמכרויות, המשלבת מגוון רחב של שיטות טיפול ומתמקדת בהתאמה אישית של התהליך הטיפולי לכל מטופל. תוך הבנה מעמיקה של טראומה כחלק ממנגנון ההתמכרות.

אחד היתרונות הבולטים של מרכז הגמילה שבטיא הוא ההתייחסות המעמיקה לקשר בין טראומה והתמכרות. מחקרים רבים מצביעים על הקשר ההדוק בין חוויות טראומטיות להתפתחות התמכרויות, וההבנה של קשר זה מאפשרת גישה טיפולית מקיפה יותר. הצוות המקצועי במרכז, הכולל פסיכיאטר, נרקולוג, מטפלים מוסמכים ומדריכים בעלי ניסיון רב, מצויד בכלים ובידע הנדרשים להתמודדות עם מורכבות זו.

תהליך הטיפול בשבטיא בנוי משלושה שלבים מרכזיים

  1. איזון רגשי וגופני: השלב הראשון מתמקד בניקוי הגוף מהחומרים הממכרים, תוך ליווי רפואי וטיפול רגשי צמוד. מטרת השלב הזה היא להשיב את הגוף לאיזון פיזי ורגשי, ולהכין את המטופל להמשך התהליך.
  2. עבודה מעמיקה על שורשי ההתמכרות:  בשלב זה, המטופל מתחיל בתהליך טיפולי מעמיק, שמתמקד בחקר הסיבות שהובילו להתמכרות. גישות כמו ראיונות מוטיבציוניים, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, וטיפולים רגשיים משולבים על מנת לאפשר למטופל לזהות דפוסים מזיקים ולשנותם.
  3. הכנה לחיים מחוץ למרכז: השלב האחרון בתהליך הטיפול מתמקד בהכנת המטופל לשוב לחיי היומיום. הדגש ניתן על רכישת כלים מעשיים לשמירה על פיכחון והתמודדות עם מצבים יומיומיים, תוך מתן ליווי ותמיכה. המטופלים לומדים אסטרטגיות להתמודדות עם מצבי לחץ, טריגרים, ומניעת הישנות השימוש בחומרים ממכרים.

תוכנית הליווי: גם לאחר סיום התוכנית, מרכז שבטיא מספק ליווי אישי ותמיכה מתמשכת למטופלים בוגרי המרכז אשר נמצאים מתאימים. התוכנית כוללת מפגשים אישיים, קבוצות תמיכה, וליווי מקצועי המותאם לצרכים האישיים של כל מטופל. המטרה היא לסייע למטופלים לשמור על אורח חיים בריא ופיכח, ולהעניק תמיכה רגשית ומעשית גם לאחר סיום השהות במרכז. חלק חשוב מהתהליך בשלב זה הוא החזרה לחיים נורמטיביים, כולל סיוע במציאת תעסוקה ובניית מערכות תמיכה חברתיות.

חשיבות שיתוף הפעולה וההכרה של משרד הבטחון

מרכז גמילה משרד הביטחון – ההכרה של משרד הביטחון בחשיבות הטיפול הפרטי בהתמכרויות מהווה צעד משמעותי קדימה. עבור נפגעי מערכת הביטחון, האפשרות לקבל טיפול במסגרת פרטית כמו מרכז גמילה שבטיא פותחת דלת לטיפול איכותי בסביבה תומכת ומעצימה. הדבר חשוב במיוחד לאור העובדה שאנשי כוחות הביטחון עשויים להיות חשופים לחוויות טראומטיות במהלך שירותם שמגבירות בצורה חד משמעית את הסיכון להתפתחות התמכרויות.

אחד היתרונות הבולטים של הטיפול במרכז פרטי כמו שבטיא הוא היכולת להציע תוכנית ליווי ארוכת טווח שמלווה את המטופל מהיום הראשון עד לשילובו במוצלח חזרה במעגלי החיים והחברה. תוכנית הליווי של שבטיא, אשר זוכה גם היא לתמיכת משרד הביטחון, הוכיחה את יעילותה בשימור ההישגים הטיפוליים ובמניעת חזרה לשימוש בחומרים ממכרים. התוכנית מתמקדת בהעצמת התפקוד המיטבי של המטופלים בסביבה חברתית נורמטיבית, תוך מתן כלים להתמודדות עם אתגרי היומיום.

חשוב לציין כי שיתוף הפעולה בין אגף השיקום של משרד הביטחון למרכזים פרטיים כמו שבטיא מייצג מגמה רחבה יותר של הכרה בצורך לשלב בין שירותי בריאות ציבוריים ופרטיים. גישה זו מאפשרת ניצול מיטבי של המשאבים הקיימים במערכת ומספקת למטופלים מגוון רחב יותר של אפשרויות טיפול.

עם זאת, האתגרים בתחום הטיפול בהתמכרויות עדיין רבים. אחד האתגרים המרכזיים הוא הסטיגמה החברתית הקשורה להתמכרויות, אשר עלולה למנוע מאנשים לפנות לקבלת עזרה. בנוסף, קיים צורך מתמיד במחקר ופיתוח של שיטות טיפול חדשניות ויעילות יותר.

לסיכום,

שיתוף הפעולה בין משרד הביטחון ומרכז הגמילה שבטיא מייצג צעד חשוב בכיוון הנכון בהתמודדות עם אתגרי ההתמכרויות בישראל. גישה זו, המשלבת את היתרונות של המגזר הציבורי והפרטי, מבטיחה טיפול מקיף ומותאם יותר למתמודדים עם התמכרויות ונפגעי טראומה. עם המשך המחקר והפיתוח בתחום, ניתן לקוות כי בעתיד נראה שיפור משמעותי נוסף ביכולת להתמודד עם אתגר ההתמכרויות וטראומה ולספק מענה הוליסטי ויעיל לכל אלו שזקוקים לו.

post-thumbnail
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
post-thumbnail
מרכז גמילה – פתרון נחוץ וצו השעה

עלייה מדאיגה בשיעורי ההתמכרות בישראל ובעולם בשנים האחרונות, אנו עדים לעלייה...

קראו עוד >
post-thumbnail
מרכז גמילה מסמים: הדרך לחיים מיטיבים

מה זה מרכז גמילה מסמים? מרכז גמילה מסמים הוא מוסד טיפולי...

קראו עוד >
post-thumbnail
רוצים לסיים עם הסמים בחיים שלכם? עם אשפוזית פרטית תסיימו עם ההתמכרות תוך חודש!

הגדרה של "אשפוזית"  היא מרכז טיפול באשפוז המספקת סביבה בטוחה...

קראו עוד >
post-thumbnail
כל מה שאתם צריכים לדעת על בחירת מרכז גמילה

כדאי ללמוד על סוגי מרכזי השיקום הרבים ומה...

קראו עוד >