מתעניין/ת בנושא מסוים?

גמילה מקנאביס

תוכנית טיפול בשלושה שלבים במרכז שבטיא

גמילה מקנאביס מתחילה לעתים קרובות ברגע של הכרה – אותו רגע אמיץ שבו אדם מבין שהשימוש בקנאביס הפך מבחירה להכרח. כשקנאביס הופך מידיד מזדמן לשותף קבע בחיים, מתעוררת ההבנה שאולי הגיע הזמן לשינוי.

בשבטיא, מרכז גמילה מקנאביס המוביל בישראל, אנו רואים מדי יום אנשים שמחליטים לקחת את הצעד הראשון בתהליך ההחלמה מהתמכרות לקנאביס. כל אחד מגיע עם סיפור שונה, נסיבות אחרות ורקע ייחודי, אך לכולם משותף הרצון לשוב ולקחת את השליטה בחייהם בחזרה.

במאמר זה, המונחים קנאביס, גראס ומריחואנה משמשים לסירוגין, שכן כולם מתייחסים לאותו צמח ותוצריו. בעוד שבשיח המקצועי נהוג להשתמש במונח קנאביס, בשפה היומיומית רבים מכירים את הצמח בשמות גראס או מריחואנה – אך כל הביטויים הללו מתארים את אותו החומר ואת השפעותיו.

תהליך גמילה ממריחואנה אינו פשוט, אך עם ליווי מקצועי נכון, הוא בהחלט אפשרי. במרכז שבטיא פיתחנו לאורך השנים תוכנית טיפול מקיפה המבוססת על שלושה שלבים, שמעניקה למתמודדים עם התמכרות לקנאביס את הכלים, התמיכה והביטחון הדרושים להצלחה. הגישה ההוליסטית שלנו מתייחסת לא רק לצד הפיזי של גמילה מגראס, אלא גם – ואולי בעיקר – לשורשים הרגשיים והנפשיים של ההתמכרות.

שאלתי את אחד המטופלים שלנו פעם, "למה דווקא שבטיא?". הוא חייך והשיב: "כי ניסיתי לעשות את זה לבד, ולא הצלחתי. כאן אני מרגיש שאני לא בודד במסע הזה". ובאמת, המסגרת התומכת היא אחד הסודות הגדולים בהתמודדות עם האתגרים של גמילה מקנאביס. אנשים רבים מנסים להפסיק את השימוש בקנאביס בכוחות עצמם, אך מגלים שתסמיני גמילה מגראס והקשיים הרגשיים מהווים מכשול אמיתי.

בשנים האחרונות, עם הגידול בצריכת קנאביס רפואי והדיון הציבורי בנושא לגליזציה של מריחואנה, אנו רואים יותר ויותר פניות של אנשים המבקשים עזרה בהתמודדות עם התמכרות סמויה שהתפתחה לאט, כמעט מבלי שהרגישו בה. היקף התופעה מעיד על הצורך בגישה מקצועית וכוללת לטיפול בהתמכרות לקנאביס, כזו שתתייחס למורכבות של הסם ולהשפעות הייחודיות שלו.

נסקור את התהליך של גמילה מקנאביס במרכז שבטיא, נעמיק בהבנת מאפייני ההתמכרות, נדון בסימני האזהרה המעידים על בעיה, ונציג את שיטת שלושת השלבים הייחודית שלנו לטיפול והחלמה.

אם אתם או יקיריכם מתמודדים עם השימוש בגראס, חשוב שתדעו – אינכם לבד, וישנה דרך לצאת מזה. עם תמיכה מקצועית נכונה, ליווי אישי ומסגרת טיפולית מתאימה, אפשר להתגבר על ההתמכרות ולבנות חיים חדשים ומספקים.

מאפייני ההתמכרות לקנאביס והשלכותיה על החיים

התמכרות לקנאביס היא תופעה מורכבת שלעיתים מתפתחת באיטיות, כמעט מבלי משים. בניגוד לתפיסה הרווחת שקנאביס אינו ממכר, המציאות הטיפולית מראה תמונה שונה לחלוטין. רבים מהמטופלים שלנו במרכז שבטיא מתארים כיצד השימוש המזדמן והחברתי הפך בהדרגה לחלק בלתי נפרד משגרת יומם, עד שלא יכלו עוד לתפקד בלעדיו.

תהליך ההתמכרות לקנאביס מתאפיין בשינויים עדינים בהתנהגות ובדפוסי החשיבה. בתחילה, אדם עשוי להשתמש במריחואנה כאמצעי להרגעה או בריחה מקשיים, אך עם הזמן, הצורך בחומר הופך תכוף יותר, והמינונים גדלים. המוח, שהתרגל לנוכחות החומר הפעיל THC, מתחיל להתאים את עצמו למצב החדש, וכך נוצרת תלות פיזית ופסיכולוגית.

ההשלכות של התמכרות לקנאביס ניכרות בכל תחומי החיים. בהיבט הקוגניטיבי, נראה לעיתים ירידה ביכולת הריכוז, קשיי זיכרון והאטה בתהליכי חשיבה. הדבר עלול להשפיע על התפקוד בעבודה, בלימודים ובמטלות יומיומיות. במישור הרגשי, רבים חווים תנודות במצב הרוח, חרדה מוגברת ולעיתים אף סימפטומים דיכאוניים, במיוחד בתקופות של הפסקת השימוש.

גמילה מקנאביס

סימני אזהרה וזיהוי התמכרות לקנאביס

זיהוי מוקדם של התמכרות לקנאביס יכול להוות הבדל משמעותי בתהליך גמילה מקנאביס. אחד מסימני האזהרה הראשונים הוא הצורך להגדיל את כמות השימוש כדי להשיג את אותה השפעה. כשהגוף מפתח סבילות, המשתמש מוצא את עצמו זקוק ליותר ויותר גראס כדי להרגיש את אותה תחושת רוגע או "היי" שחווה בתחילה.

סימן אזהרה נוסף הוא החשיבה האובססיבית על השימוש הבא. כאשר אדם מוצא את עצמו מחכה בקוצר רוח לסיום יום העבודה כדי לעשן, או מתכנן את היום סביב הזדמנויות לשימוש בקנאביס, זהו סימן ברור לתלות. גם כאשר מופיעים תסמיני גמילה מקנאביס בהיעדר השימוש, כמו עצבנות, חוסר שקט, בעיות שינה או ירידה בתיאבון, יש לקחת זאת כאות אזהרה.

פגיעה במערכות יחסים היא לעיתים קרובות סימן להתמכרות מתפתחת. כאשר השימוש בקנאביס גובר על פעילויות חברתיות, משפחתיות או תעסוקתיות שבעבר היו משמעותיות, מדובר בסימן מדאיג. שיחות עם בני משפחה במרכז שבטיא מעלות פעמים רבות תיאורים של התרחקות, התבודדות והזנחת אחריות מצד המתמודד עם התמכרות לגראס.

סימפטומים בולטים של התמכרות למריחואנה ודרכי איתור

המסע לאיתור התמכרות למריחואנה מתחיל לרוב בזיהוי שינויים התנהגותיים בולטים. ירידה פתאומית בביצועים אקדמיים או תעסוקתיים, היעדרויות תכופות, או חוסר מוטיבציה עשויים להיות סימנים ראשונים. רבים מהמתמודדים עם התמכרות לקנאביס מתארים תחושת אדישות כללית, מעין "ערפל" מחשבתי שמקשה עליהם להתמודד עם משימות יומיומיות.

בהיבט הפיזי, השימוש הכרוני בגראס עלול להתבטא בסימפטומים כמו עיניים אדומות, יובש בפה, שינויים בתיאבון (לרוב, הגברתו) ושינה מרובה או לחלופין, נדודי שינה. בשיחות הטיפוליות במרכז שבטיא, מטופלים מספרים כיצד הקשיבו לסביבתם שהעירה להם על שינויים אלה, אך לא הצליחו לקשר אותם לשימוש בקנאביס.

דרך יעילה לאיתור התמכרות היא בחינה כנה של יכולת השליטה בשימוש. ניסיונות חוזרים ונשנים להפחית או להפסיק את השימוש בקנאביס, שנכשלים שוב ושוב, מעידים על אובדן שליטה המאפיין התמכרות. כפי שאחד ממטופלינו שיתף בכנות: "אמרתי לעצמי אלף פעמים 'זו הפעם האחרונה', אבל תמיד מצאתי תירוץ להמשיך".

השלכות ארוכות טווח של שימוש קבוע בגראס על הגוף והנפש

השימוש הממושך בקנאביס אינו חולף ללא עקבות. בהיבט הגופני, עישון קנאביס לאורך זמן עלול לפגוע בריאות הריאות, להגביר סיכון למחלות דרכי נשימה ובמקרים מסוימים אף לבעיות לב וכלי דם. המערכת החיסונית עשויה להיחלש, מה שמגביר את הסיכון לזיהומים ומחלות.

ההשפעות הקוגניטיביות של שימוש ממושך בקנאביס מדאיגות במיוחד. מחקרים מצביעים על פגיעה ביכולות זיכרון, למידה וקבלת החלטות, במיוחד כאשר השימוש התחיל בגיל צעיר. במרכז שבטיא, אנו פוגשים מטופלים שמתארים כיצד תפקודם האינטלקטואלי השתנה עם השנים, וכיצד הם מרגישים "מעורפלים" גם בימים שבהם נמנעו משימוש.

ברמה הנפשית והרגשית, השלכות ארוכות הטווח של התמכרות לקנאביס כוללות סיכון מוגבר לחרדה, דיכאון והפרעות פסיכוטיות אצל אנשים עם נטייה לכך. תחושת הריחוק החברתי והקושי להתחבר לאחרים באופן אמיתי ועמוק מובילה לעיתים קרובות לבדידות ולניתוק רגשי. בטיפול הרגשי שאנו מציעים בשבטיא, נושא זה עולה תדיר – הכמיהה לקשר אנושי אמיתי שנפגע עקב ההתמכרות.

אתגרים נפשיים וגופניים בהתמכרות לקנאביס

ההתמודדות עם התמכרות לקנאביס מציבה אתגרים ייחודיים. ברמה הגופנית, תסמיני גמילה מקנאביס כוללים הזעה מוגברת, רעד, בחילות, כאבי ראש וחוסר תיאבון. למרות שתסמיני גמילה אלה אינם מסכני חיים כמו בגמילה מחומרים ממכרים אחרים, הם יכולים להיות מטרידים מאוד ולהוביל לחזרה לשימוש.

האתגרים הנפשיים אף מורכבים יותר. רבים מהמתמודדים עם גמילה מקנאביס חווים תנודות קיצוניות במצבי רוח, רגזנות, חרדה ולעיתים אף התקפי פאניקה. בשבטיא, אנו רואים שהקושי העיקרי עבור מטופלים רבים הוא התמודדות עם רגשות שהודחקו באמצעות השימוש, ושכעת צפים ללא מסננת או "כיסוי" של הסם.

האתגר של שינוי הרגלים והתנהגויות שהשתרשו סביב השימוש בקנאביס אינו מבוטל. פעמים רבות, ההתמכרות מלווה בטקסים ספציפיים, כמו עישון גראס אחרי העבודה או בחברת אנשים מסוימים. שבירת מעגלי התנהגות אלה דורשת מודעות, כוחות נפש רבים ותמיכה מקצועית. כפי שמסבירה אחת המטפלות הרגשיות בשבטיא: "גמילה מקנאביס היא לא רק התנתקות מהחומר, אלא מכל העולם שנבנה סביבו".

אנחנו כאן למענך…

החופש מהתמכרות יכול להתחיל היום!

קנאביס רפואי – מהקלה להתמכרות

התופעה של התמכרות לקנאביס רפואי הפכה מוכרת יותר בשנים האחרונות, עם התרחבות השימוש בקנאביס למטרות רפואיות. אנשים רבים שהתחילו להשתמש בקנאביס רפואי כמענה לכאב, חרדה או בעיות שינה, מוצאים את עצמם בהדרגה מגדילים מינונים ומרחיבים את השימוש מעבר להתוויה המקורית.

הסכנה בהתמכרות לקנאביס רפואי טמונה בכך שהיא מתפתחת תחת מעטה של לגיטימיות רפואית. "הרופא נתן לי מרשם", "זה טיפול לכאבים שלי" – אלו טענות שאנו שומעים בשבטיא מפי מטופלים שהשימוש בקנאביס רפואי חרג מזמן מגבולות הטיפול והפך לבעיה בפני עצמה. כיוון שהשימוש התחיל בהקשר רפואי, קשה יותר לזהות את הגבול שבו טיפול הופך להתמכרות.

ישנם סימנים שיכולים להעיד על כך שהשימוש בקנאביס רפואי הפך בעייתי: הגדלת מינון עצמית ללא התייעצות עם רופא, חרדה כאשר המלאי עומד להיגמר, או שימוש בקנאביס גם כאשר הסימפטומים הרפואיים אינם נוכחים. במצבים אלה, השימוש אינו עוד בגדר טיפול אלא עלול להיות התמכרות המסווה את עצמה כטיפול רפואי.

גמילה ממריחואנה

גמילה ממריחואנה – זיהוי הצורך בשלבים המוקדמים

זיהוי מוקדם של הצורך בגמילה מקנאביס יכול לחסוך סבל רב ולהקל משמעותית על תהליך ההחלמה. סימן ראשוני שכדאי לשים לב אליו הוא תחושת אי-נוחות או חרדה בתקופות שבהן השימוש בגראס אינו אפשרי. אם אדם מוצא את עצמו מודאג לגבי אירוע או נסיעה שבה לא יוכל להשתמש בקנאביס, זהו סימן אזהרה משמעותי.

שינויים ביחסים החברתיים מהווים גם הם מדד חשוב. כאשר אדם מתחיל להעדיף חברה של אנשים שמשתמשים בקנאביס, או לחלופין מתרחק מחברים שאינם משתמשים, זהו סימן לכך שהשימוש הופך לגורם מארגן בחייו. אנו שומעים לא פעם סיפורים על אנשים שאיבדו עניין בתחביבים ובפעילויות שאינם כוללים שימוש בגראס.

הסתרה ושקרים הם סימנים ברורים לבעיה מתפתחת. כאשר אדם מתחיל להסתיר את היקף השימוש שלו בקנאביס מאנשים קרובים, להמציא תירוצים או לשקר לגבי כמויות וזמני השימוש, זה מעיד על כך שבתוך תוכו הוא מכיר בכך שהשימוש חורג מגבולות הסביר. כפי שאחד ממטופלינו שיתף: "כשמצאתי את עצמי שוקל מה לומר לאשתי על הכסף שביזבזתי על קנאביס, הבנתי שמשהו השתבש".

שימוש בגראס והקשר להתפתחות תלות פסיכולוגית

תלות פסיכולוגית בקנאביס מתפתחת באופן ערמומי ומדורג. התלות הפסיכולוגית קשורה לאמונה העמוקה שגראס הכרחי להתמודדות עם החיים. רבים מהמטופלים מתארים כיצד השימוש בקנאביס הפך למעין "תרופת הרגעה" לכל מצב מלחיץ או לא נעים.

המנגנון הפסיכולוגי של התלות בקנאביס קשור לאפקט המרגיע והמנתק של החומר. המריחואנה מאפשרת התנתקות זמנית מרגשות מציפים, חרדות ומחשבות טורדניות. עם הזמן, המוח מתרגל לפתרון המהיר והקל הזה, ומאבד את היכולת להתמודד באופן טבעי עם לחצים ואתגרים. זהו מעגל קסמים שבו ככל שנעשה יותר שימוש בגראס להתמודדות רגשית, כך נחלשת היכולת להתמודד בלעדיו.

אחד האתגרים המשמעותיים בתהליך גמילה מקנאביס הוא פיתוח מחדש של מיומנויות התמודדות בריאות. בשבטיא, אנו עובדים עם המטופלים על זיהוי הטריגרים הרגשיים לשימוש ועל פיתוח דרכים חלופיות להתמודדות עם מצבים מאתגרים. כפי שמציינת אחת ממטופלותינו: "הגמילה האמיתית התחילה כשלמדתי להתמודד עם הפחד והכעס בלי לברוח מהם דרך הג'וינט".

התמכרות לקנאביס רפואי: הגבול הדק בין טיפול לשימוש בעייתי

שימוש בקנאביס רפואי מהווה אתגר מורכב במיוחד כאשר מדובר בהתמכרות. הגבול בין טיפול לגיטימי בתסמינים רפואיים לבין שימוש בעייתי הוא דק ולעיתים קשה לזיהוי. בשבטיא, אנו פוגשים יותר ויותר אנשים שהחלו את דרכם עם קנאביס במסגרת טיפולית מבוקרת, והגיעו למצב של תלות והתמכרות.

הסיבה לכך טמונה בטבעו הכפול של הקנאביס – מצד אחד, הוא יכול לספק הקלה משמעותית בסימפטומים כמו כאב כרוני, בחילות או חרדה. מצד שני, המרכיב הפסיכואקטיבי שלו (THC) מייצר תחושת אופוריה ושינוי במצב התודעה, שעלולים להוביל לשימוש מעבר לצרכים הרפואיים.

תהליך גמילה מקנאביס רפואי מחייב התייחסות עדינה ומאוזנת. אי אפשר פשוט "להוריד" את התרופה מבלי לספק מענה חלופי לבעיה הרפואית המקורית. במרכז שבטיא, הצוות הרפואי עובד בשיתוף פעולה עם המטפלים הרגשיים כדי לבנות תוכנית טיפול מקיפה שתתייחס הן להתמכרות והן לבעיה הרפואית המקורית.

הגבול הדק בין טיפול רפואי לשימוש לרעה בקנאביס

הגבול בין טיפול רפואי לגיטימי בקנאביס לבין שימוש לרעה מתחיל להיטשטש כאשר המטופל מאבד שליטה על דפוסי השימוש. אחד הסימנים הראשונים הוא הגדלת מינון עצמאית ללא הנחיה רפואית, או שימוש בקנאביס בתדירות גבוהה יותר ממה שהומלץ. בשבטיא, שמענו לא פעם על מטופלים שהחלו עם הנחיה לשימוש בערב בלבד, והדרדרו למצב של שימוש מרובה לאורך כל היום.

סימן נוסף הוא כאשר הקנאביס הופך מפתרון לבעיה רפואית ספציפית לתרופה כללית ל"כל המכאובים". אם אדם שקיבל קנאביס רפואי לכאבי גב, מתחיל להשתמש בו גם להרגעה, לשינה, למצבי רוח ירודים או אפילו לבילוי חברתי, זהו סימן ברור לגלישה משימוש רפואי לשימוש בעייתי.

התמכרות לקנאביס רפואי מתאפיינת גם בהשלכות שליליות על תחומי חיים שונים. כאשר הקנאביס הרפואי מתחיל לפגוע בתפקוד היומיומי, בעבודה, במערכות יחסים או בבריאות הנפשית, ועדיין אין הפחתה בשימוש, מדובר בסימן ברור להתמכרות.

התמכרות לקנאביס רפואי: זיהוי וטיפול

התמכרות לקנאביס רפואי היא תופעה מאתגרת במיוחד, שכן היא מסתתרת תחת מעטה של לגיטימיות רפואית. המטופל עצמו, משפחתו, ולעיתים אפילו הצוות הרפואי המטפל, עשויים שלא לזהות את הבעיה, שכן השימוש נתפס כ"טיפול" ולא כ"התמכרות".

טיפול בהתמכרות לקנאביס רפואי מחייב גישה הוליסטית ורגישות מיוחדת. אי אפשר פשוט להפסיק את השימוש בקנאביס מבלי לספק מענה חלופי לבעיה הרפואית המקורית. הצוות בשבטיא עובד בשיתוף פעולה כדי לפתח תוכניות טיפול שכוללות הטמעת שיטות טיפול חלופיות, תרופתיות ולא תרופתיות, שיספקו מענה לצרכים הרפואיים של המטופל.

סימנים נפוצים להתמכרות לקנאביס שחשוב להכיר

זיהוי סימנים להתמכרות למריחואנה יכול להיות מאתגר, במיוחד בתקופה שבה השיח הציבורי על קנאביס הפך פתוח ומקבל יותר. עם זאת, ישנם מספר סימנים נפוצים שחשוב להכיר.

אחד מהם הוא הצורך בהגדלת הכמות כדי להשיג את אותה השפעה. תופעה זו, המכונה "סבילות", היא סימן מובהק להתמכרות, כיוון שהיא מעידה על התאמה פיזיולוגית של הגוף לנוכחות החומר.

סימן נוסף הוא המשך השימוש למרות השלכות שליליות ברורות. אם אדם ממשיך לעשן גראס למרות שהוא מודע לכך שזה פוגע בבריאותו, בעבודתו, ביחסיו עם אחרים או בתחומי חיים חשובים אחרים, זהו סימן להתמכרות. רבים מהמטופלים מספרים שידעו שהשימוש בקנאביס גורם להם נזק, אך לא הצליחו להפסיק.

חשוב לשים לב גם לסימנים של הזנחה עצמית והזנחת תחומי עניין וחובות. כאשר אדם מפסיק להשקיע בתחביבים שפעם אהב, מתקשה לעמוד בהתחייבויות או מזניח את הופעתו החיצונית, זה עשוי להעיד על התמכרות.

ההשלכות של התמכרות לגראס על הטיפול הרפואי

היבט נוסף הוא השפעת ההתמכרות לקנאביס על היענות לטיפולים רפואיים. אנשים המתמודדים עם התמכרות לגראס עלולים להתקשות לעקוב אחר הוראות רפואיות, לשמור על מועדי תרופות או להגיע לפגישות מעקב. במקרים מסוימים, ההתמכרות לקנאביס יוצרת סדר עדיפויות מעוות, שבו השגת הסם והשימוש בו קודמים לצרכים רפואיים חיוניים אחרים.

הצוות הרפואי בשבטיא מדגיש כי גמילה מקנאביס עשויה להוביל לשיפור ניכר ביעילות טיפולים רפואיים אחרים. כאשר אדם מפסיק את השימוש בגראס, הגוף חוזר לאיזון, והתרופות האחרות יכולות לפעול באופן אופטימלי.

איתור מוקדם של התמכרות לקנאביס רפואי: סימנים ותסמינים

איתור מוקדם של התמכרות לקנאביס רפואי יכול לשנות את מסלול החיים של המטופל ולמנוע הידרדרות משמעותית. אחד הסימנים הראשונים להתפתחות התמכרות הוא עיסוק מחשבתי מוגבר בנושא הקנאביס – דאגה מתמדת לגבי הכמות הנותרת, חרדה מהמחשבה על מחסור, או תכנון מופרז של זמני השימוש הבאים.

מעקב אחר המרשמים והמינונים יכול לספק מידע חשוב. אם מטופל מבקש באופן תדיר להגדיל את המינון, מדווח על אובדן של מרשמים או תרופות, או מחפש רופאים נוספים שיספקו לו מרשמים לקנאביס רפואי, אלו סימנים מדאיגים. במרכז שבטיא, אנו נתקלים במקרים שבו מטופלים מחפשים אחר מספר רופאים שיספקו כמה מרשמים לקנאביס, תופעה המעידה על התמכרות מתפתחת.

שינויים בהרגלי השינה, בתיאבון או במצב הרוח שאינם קשורים ישירות למצב הרפואי המקורי יכולים גם הם להעיד על התמכרות לקנאביס רפואי. חשוב לזכור שגם בשימוש רפואי מבוקר בקנאביס, קיימת השפעה פסיכואקטיבית שעלולה להוביל לתלות נפשית.

מרכז גמילה מקנאביס

תהליך גמילה מקנאביס בשבטיא

התהליך בשבטיא, מרכז גמילה מקנאביס מותאם ספציפית למאפיינים הייחודיים של ההתמכרות לקנאביס. גמילה מקנאביס כוללת התייחסות מעמיקה לממד הפסיכולוגי של ההתמכרות, שלעיתים קרובות הוא המשמעותי ביותר.

תהליך גמילה מגראס מתחיל בהערכה מקיפה של דפוסי השימוש, ההיסטוריה הרפואית והנפשית של המטופל, והמניעים לשימוש בקנאביס. ההערכה הזו מאפשרת לצוות המקצועי לבנות תוכנית טיפול מותאמת אישית, המתייחסת לא רק לגמילה הפיזית, אלא גם לשורשים העמוקים של ההתמכרות.

הגישה ההוליסטית של שבטיא משלבת גם שיטות הרגעה טבעיות, כגון יוגה, מדיטציה וטיפול בהבעה ויצירה, שמסייעות בהפחתת המתח והחרדה שמלווים את התהליך של גמילה מקנאביס.

אנחנו כאן למענך…

החופש מהתמכרות יכול להתחיל היום!

מדוע כדאי לבחור בשבטיא – מרכז גמילה מקנאביס

בחירת מרכז גמילה מקנאביס מתאים היא החלטה משמעותית שיכולה להשפיע באופן מכריע על סיכויי ההצלחה. מרכז גמילה מקנאביס שבטיא מציע גישה ייחודית לטיפול בהתמכרות לקנאביס, המבוססת על הבנה מעמיקה של האתגרים הנפשיים והפיזיים הכרוכים בתהליך גמילה מגראס.

המרכז שם לעצמו מטרה להוות מרחב טיפולי בטוח למתמודדים עם בעיית התמכרות, שמתפתחת לרוב על רקע של טראומה ופוסט טראומה, ומציע תוכנית מובנית שהוכיחה את עצמה לאורך השנים.

הגישה ההוליסטית הייחודית בטיפול בהתמכרות לגראס

הגישה ההוליסטית של שבטיא בטיפול בהתמכרות לגראס מתבססת על ההבנה שהתמכרות אינה רק בעיה פיזית או התנהגותית, אלא תופעה מורכבת הקשורה פעמים רבות לטראומה ופוסט-טראומה. במרכז הטיפול מתמקד לא רק בגמילה הפיזית מקנאביס, אלא גם – ואולי בעיקר – בשורשים הרגשיים והנפשיים של ההתמכרות.

תוכנית הטיפול מחולקת לשלושה שלבים מובנים, המאפשרים התקדמות הדרגתית ומותאמת למצבו של המטופל. השלב הראשון מתמקד בגמילה פיזית ואיזון, כולל הסתגלות למסגרת, ייצוב פיזי ונפשי והתאמת טיפול תרופתי במידת הצורך.

בשלב השני, הדגש עובר לטיפול רגשי ממוקד טראומה, שמעמיק בהתמודדות עם דפוסי התנהגות ועיוותי חשיבה, ועוסק בעיבוד אירועי חיים משמעותיים.

השלב השלישי מתמקד בהכנה לחיים שלאחר הטיפול, כולל יציאות הדרגתיות אל מחוץ למרכז ובניית תוכנית לשגרת חיים מיטיבה.

צוות מקצועי תומך ומלווה לאורך כל תהליך הגמילה מקנאביס

במרכז שבטיא פועל צוות רפואי וטיפולי מקיף ומגוון, המספק מעטפת מקצועית מקיפה למטופלים. הצוות הרפואי, בהובלת רופא פסיכיאטר נרקולוג, מבצע מעקב רציף לאורך כל תקופת השהות במרכז ונמצא על בסיס יום יומי, מה שמבטיח מענה מיידי לכל צורך רפואי שעולה במהלך תהליך הגמילה מקנאביס.

במקביל לצוות הרפואי, פועל צוות טיפולי הכולל עובדת סוציאלית, מטפלות רגשיות וצוות מדריכי החלמה. כל מטופל מלווה באופן אישי על ידי פסיכיאטר, עובדת סוציאלית, מטפלת רגשית ומדריך החלמה, המקיימים עמו שיחות שבועיות ומספקים תמיכה יומיומית. שילוב זה של אנשי מקצוע מתחומים שונים מאפשר התייחסות כוללת לכל ההיבטים של תהליך הגמילה והטיפול בהתמכרות לקנאביס.

הטיפול בשבטיא מתחלק לטיפול פרטני ולטיפול קבוצתי, כאשר האחרון מהווה מרכיב משמעותי ודומיננטי בתהליך. המטופלים משתתפים בשבע קבוצות טיפוליות שונות מדי יום, בהנחיית מטפלים מתחומי טיפול מגוונים ומדריכי החלמה. גישה זו מאפשרת למטופלים לקבל תמיכה מעמיתיהם לתהליך ולפתח מיומנויות חברתיות וכישורי התמודדות חיוניים.

יתרונות הטיפול בשבטיא לגמילה ממריחואנה

הטיפול בשבטיא מציע מספר יתרונות ייחודיים למתמודדים עם התמכרות למריחואנה. ראשית, ההתייחסות הספציפית לקשר בין טראומה להתמכרות לקנאביס מאפשרת טיפול עמוק ומשמעותי, שמתמודד עם שורשי הבעיה ולא רק עם הסימפטומים שלה. זוהי נקודת מבט ייחודית שמבדילה את שבטיא ממרכזי גמילה אחרים.

שנית, תוכנית הטיפול בת שלושת השלבים מאפשרת התקדמות הדרגתית ובטוחה, המותאמת לקצב האישי של כל מטופל. המעבר ההדרגתי מהתמקדות בגמילה הפיזית, דרך טיפול רגשי עמוק, ועד להכנה לחיים שלאחר הטיפול, מבטיח מענה מקיף לכל האספקטים של ההתמכרות לקנאביס ושל תהליך ההחלמה ממנה.

יתרון נוסף הוא שילוב הטיפול הפרטני והקבוצתי. בעוד שהטיפול הפרטני מאפשר התמקדות בצרכים האישיים של כל מטופל, הטיפול הקבוצתי מספק תמיכה הדדית, שיתוף בניסיון אישי, ותחושת שייכות שהיא קריטית לתהליך ההחלמה. המטופלים בשבטיא משתתפים במספר קבוצות טיפוליות מדי יום, שבהן הם יכולים ללמוד מניסיונם של אחרים ולפתח מיומנויות חברתיות חיוניות.

היתרונות הייחודיים של מרכז גמילה מקנאביס – שבטיא

שבטיא מציעה מספר יתרונות ייחודיים בהשוואה למרכזי גמילה אחרים. אחד היתרונות המשמעותיים ביותר הוא תוכנית ליווי הבוגרים, המאפשרת למטופלים שסיימו את תוכנית הטיפול בהצלחה ונמצאו מתאימים, להמשיך ולקבל תמיכה גם לאחר עזיבת המרכז.

התוכנית כוללת אפשרות למגורים בדירות עצמאיות בקהילה, תוך קבלת ליווי שכולל שיחה שבועית עם מטפל, מעקב של רופא פסיכיאטר, קבוצה טיפולית שבועית, וליווי אישי של מדריך החלמה.

יתרון נוסף הוא הנוכחות היומיומית של רופא פסיכיאטר נרקולוג במרכז, המבצע מעקב רציף לאורך כל תקופת השהות. זהו יתרון משמעותי, שכן הוא מבטיח מענה רפואי מקצועי ומיידי לכל צורך שעולה במהלך תהליך הגמילה מקנאביס, ומאפשר התאמה מדויקת של הטיפול התרופתי למצבו המשתנה של המטופל.

בנוסף, הגישה הטיפולית הממוקדת בטראומה מבדילה את שבטיא ממרכזים אחרים. ההבנה שהתמכרות לקנאביס מתפתחת לרוב על רקע של טראומה ופוסט-טראומה מנחה את כל תהליך הטיפול, ומאפשרת התמודדות עמוקה ומשמעותית עם שורשי ההתמכרות. גישה זו מגדילה את סיכויי ההחלמה לטווח ארוך, שכן היא מתמודדת עם הבעיות היסודיות שהובילו להתמכרות, ולא רק עם הסימפטומים שלה.

יתרון הגישה ההוליסטית בטיפול בהתמכרות לקנאביס

הגישה ההוליסטית שמנחה את הטיפול במרכז שבטיא מספקת יתרונות משמעותיים בטיפול בהתמכרות לקנאביס. גישה זו מתבססת על ההבנה שהתמכרות לגראס אינה רק בעיה פיזית או התנהגותית, אלא תופעה מורכבת שמשפיעה על כל היבטי החיים ומושפעת מהם, ולעיתים קרובות קשורה לטראומה ולקשיים רגשיים עמוקים.

הטיפול ההוליסטי בשבטיא כולל התייחסות מעמיקה לממד הרגשי של ההתמכרות. הצוות הטיפולי עובד עם המטופלים על זיהוי ועיבוד טראומות מהעבר, על שינוי דפוסי חשיבה והתנהגות לא אדפטיביים, ועל פיתוח מיומנויות התמודדות בריאות. דגש מיוחד מושם על טיפול ממוקד טראומה, מתוך הבנה שההתמכרות לקנאביס היא לעיתים קרובות דרך להתמודד עם כאב רגשי שמקורו בחוויות קשות מהעבר.

ההתייחסות ההוליסטית בשבטיא באה לידי ביטוי גם בשילוב של טיפול פרטני וקבוצתי, המאפשר התייחסות הן לצרכים האישיים והייחודיים של כל מטופל, והן לממד החברתי והבינאישי של ההתמכרות וההחלמה ממנה. המטופלים במרכז משתתפים במספר קבוצות טיפוליות שונות מדי יום, המאפשרות להם לעבד את חוויותיהם, ללמוד מניסיונם של אחרים, ולפתח כישורים חברתיים חיוניים.

חשיבות המסגרת התומכת בתהליך גמילה מקנאביס במרכז שבטיא

המסגרת התומכת היא אחד הגורמים המשמעותיים ביותר להצלחת תהליך גמילה מקנאביס. בשבטיא, מושם דגש רב על יצירת מרחב טיפולי בטוח, שבו המטופלים מרגישים מוגנים ומסוגלים להתמודד עם האתגרים הרבים של תהליך הגמילה והטיפול בהתמכרות.

כל מטופל מלווה באופן אישי על ידי איש צוות קבוע, המספק לו תמיכה, הכוונה וליווי לאורך כל תהליך הגמילה והטיפול. הידיעה שיש אנשי מקצוע זמינים ותומכים בכל עת מספקת תחושת ביטחון ומפחיתה את החרדה שלעיתים קרובות מלווה גמילה מקנאביס.

הקבוצות הטיפוליות מספקות למטופלים הזדמנות לשתף את חוויותיהם, להקשיב לאחרים ולקבל תמיכה מאנשים שמתמודדים עם אתגרים דומים. תחושת השייכות והסולידריות שנוצרת בקבוצה היא גורם מרכזי בתהליך ההחלמה מהתמכרות לקנאביס.

המסגרת התומכת בשבטיא כוללת גם את האפשרות להמשך תמיכה לאחר סיום התוכנית, באמצעות תוכנית ליווי הבוגרים. תוכנית זו מספקת למטופלים שסיימו את שלבי הטיפול במרכז בהצלחה אפשרות להצטרף לדירות עצמאיות בקהילה, תוך המשך קבלת תמיכה וליווי מקצועי. זוהי חוליה חשובה במסגרת התומכת, שמסייעת למטופלים לגשר על הפער בין החיים המוגנים במרכז לבין ההתמודדות העצמאית בקהילה.

גמילה מקנאביס – כלים פרקטיים וטיפים יעילים להצלחה

גמילה מקנאביס הוא מסע אישי המשלב אתגרים פיזיים, רגשיים וחברתיים. בשבטיא, אנו מאמינים שמעבר לטיפול המקצועי, חשוב להעניק למטופלים כלים פרקטיים להתמודדות יומיומית שילוו אותם גם לאחר סיום התוכנית. כלים אלה מסייעים לגשר על הפער בין הסביבה המוגנת של מרכז הגמילה לבין האתגרים של החיים "בחוץ", ומגבירים משמעותית את סיכויי ההצלחה לטווח ארוך בהתמודדות עם ההתמכרות לקנאביס.

חשוב להדגיש כי למרות שכלים פרקטיים יכולים לסייע בתהליך גמילה מקנאביס, ההתמודדות עם התמכרות מחייבת בדרך כלל ליווי מקצועי. גמילה מקנאביס עצמאית ללא השגחה רפואית עלולה להיות מאתגרת בהתאם לחומרת ההתמכרות.

נדגיש כי הכלים שנציג כאן הם חלק ממערך טיפולי כולל, ואינם תחליף לאבחון, ייעוץ וטיפול מקצועי מותאם אישית. לפני יישום עצות כלשהן, חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע המתמחים בגמילה והתמכרויות.

צעדים מעשיים להתמודדות עם הפסקת השימוש במריחואנה

הפסקת השימוש במריחואנה מחייבת הכנה מנטלית וצעדים מעשיים שיתמכו בתהליך. צעד ראשון וחיוני הוא זיהוי הטריגרים המעוררים את הרצון לשימוש בקנאביס. אלה יכולים להיות מצבים רגשיים מסוימים, מקומות, אנשים או אפילו ריחות וצלילים הקשורים בתודעה לשימוש בקנאביס. זיהוי מדויק של טריגרים אלה מאפשר בניית אסטרטגיות ספציפיות להימנעות מהם או להתמודדות איתם.

צעד משמעותי נוסף הוא הסרת כל האביזרים והחפצים הקשורים לשימוש בקנאביס מהסביבה האישית. נוכחותם של אביזרי עישון, מצית ייעודי או אפילו תמונות ומוזיקה המזוהים עם השימוש עלולה לעורר תשוקה ולהקשות על תהליך הגמילה. במרכז שבטיא, אנו מדריכים את המטופלים ובני משפחותיהם כיצד ליצור סביבה ביתית נקייה מגורמים מעוררי שימוש.

בניית סדר יום מובנה ומאוזן היא כלי מעשי יעיל להתמודדות עם ההתמכרות לקנאביס. רבים מהמתמודדים עם גמילה ממריחואנה מדווחים על תחושת ריקנות ושעמום, שהיו ממלאים בעבר באמצעות השימוש. יצירת שגרה הכוללת פעילויות מגוונות – עבודה, למידה, פעילות גופנית, תחביבים ומפגשים חברתיים – מפחיתה את הסיכוי למעידה ותורמת לתחושת משמעות וסיפוק.

יצירת סביבה תומכת בתהליך הגמילה והחשיבות של ליווי אישי

סביבה תומכת מהווה גורם מכריע בהצלחת תהליך גמילה מקנאביס. אנו מכירים בחשיבות של מעגלי תמיכה מגוונים – משפחתיים, חברתיים ומקצועיים – ופועלים ליצירת רשת ביטחון עבור המטופלים. שיחות משפחתיות מונחות על ידי אנשי מקצוע מסייעות לבני המשפחה להבין את תהליך ההתמכרות והגמילה, ומעניקות להם כלים לתמוך במטופל ללא שיפוטיות או האשמה.

הליווי האישי מהווה נדבך מרכזי ביצירת סביבה תומכת. בשבטיא, כל מטופל מלווה על ידי פסיכיאטר, עובדת סוציאלית, מטפלת רגשית ומדריך החלמה, המספקים מעטפת טיפולית והכוונה אישית. מדריכי ההחלמה, שרבים מהם התמודדו בעצמם עם התמכרות, מהווים מודל לחיקוי ומקור תמיכה משמעותי, המגשר בין התיאוריה הטיפולית לבין ההתמודדות היומיומית עם האתגרים של גמילה מקנאביס.

חשוב גם לבחון מחדש את מעגלי החברה והתמיכה הקיימים, ולהחליט אילו קשרים מקדמים את תהליך ההחלמה ואילו עלולים להוות סיכון. לעיתים, התרחקות זמנית מחברים שממשיכים להשתמש בקנאביס היא צעד הכרחי. במקביל, כדאי לחפש קהילות תמיכה כמו קבוצות של אנשים בהחלמה, המספקות הבנה, סולידריות וניסיון משותף.
תוכנית ליווי הבוגרים שלנו בדירות עצמאיות בקהילה מהווה מענה ייחודי לצורך זה, ומאפשרת המשך תמיכה ושייכות לקהילה מקדמת החלמה.

שימוש בשיטות הרגעה טבעיות כתחליף לקנאביס והשגת איזון רגשי

רבים משתמשים בקנאביס כאמצעי להפגת מתח, חרדה או סימפטומים רגשיים לא נעימים. לכן, לימוד שיטות הרגעה טבעיות הוא כלי חיוני בתהליך גמילה ממריחואנה. אנו מלמדים את המטופלים מגוון טכניקות להפחתת מתח וחרדה ללא שימוש בחומרים ממכרים.

טכניקות נשימה מהוות אמצעי פשוט אך רב עוצמה להשגת הרגעה מיידית. נשימות איטיות ועמוקות, נשימה סרעפתית, ונשימה בשיטת 4-7-8 (שאיפה לארבע שניות, עצירה לשבע שניות, ונשיפה לשמונה שניות) הן דוגמאות לטכניקות שמטופלינו לומדים ומתרגלים באופן קבוע. טכניקות אלה לא רק מפחיתות מתח, אלא גם מסייעות במצבים של תשוקה עזה לשימוש בקנאביס.

מדיטציה ומיינדפולנס הם כלים נוספים שהוכחו כיעילים בהשגת איזון רגשי. בשבטיא, המטופלים משתתפים בסדנאות מדיטציה ומיינדפולנס, הלומדים להתבונן במחשבות וברגשות ללא שיפוטיות, ולהתמקד ברגע הנוכחי. מיומנויות אלה מסייעות להם להתמודד עם מחשבות אובססיביות על שימוש בקנאביס, ולהפחית את עוצמת הרגשות השליליים שלעיתים מובילים לשימוש.

פעילות גופנית סדירה משמשת גם היא כאמצעי יעיל להשגת איזון רגשי בתהליך הגמילה מקנאביס. הפעילות הגופנית משחררת אנדורפינים, מפחיתה מתח וחרדה, ומשפרת את איכות השינה – תחום שלעיתים קרובות נפגע במהלך הגמילה. בשבטיא, פעילות גופנית מהווה חלק אינטגרלי מסדר היום, וכוללת אימוני כושר, יוגה, הליכות בטבע ופעילויות ספורטיביות קבוצתיות.

גמילה מגראס

שמירה על מוטיבציה ודרכים להתמודדות עם משברים בדרך להחלמה

השמירה על מוטיבציה לאורך התהליך של גמילה מקנאביס היא אחד האתגרים המשמעותיים ביותר. במרכז שבטיא, אנו עובדים עם המטופלים על זיהוי המניעים האישיים לגמילה – בין אם אלה קשורים לבריאות, למשפחה, לקריירה או לשאיפות אישיות – ומסייעים להם לחזק ולשמר את המוטיבציה גם ברגעים קשים.

כתיבת יומן אישי היא כלי יעיל לשמירה על מוטיבציה ולהתמודדות עם משברים. אנו מעודדים את המטופלים לתעד את התקדמותם, את הרגשות שלהם ואת ההישגים שלהם, קטנים כגדולים. בזמני משבר, היומן מאפשר להם להביט לאחור ולראות את הדרך שכבר עברו, ולשאוב ממנה כוח להמשיך.

קביעת יעדים קצרי טווח וארוכי טווח היא אסטרטגיה נוספת לשמירה על מוטיבציה. במקום להתמקד רק ביעד הסופי של גמילה מוחלטת מקנאביס, אנו מסייעים למטופלים לפרק את התהליך ליעדים קטנים וברי השגה. הצלחה בהשגת יעדים אלה מספקת תחושת הישג ומגבירה את האמונה ביכולת להצליח בתהליך הגמילה כולו.

התמודדות עם מעידות היא חלק בלתי נפרד מתהליך ההחלמה מהתמכרות לקנאביס. אנו מלמדים את המטופלים להתייחס למעידה לא כאל כישלון, אלא כאל הזדמנות ללמידה ולצמיחה. ניתוח הנסיבות שהובילו למעידה, זיהוי הטריגרים ופיתוח אסטרטגיות התמודדות חדשות יכולים להפוך מעידה מחוויה מדכאת לשלב משמעותי בתהליך ההחלמה.

ניהול זמן ומשימות כאמצעי להפחתת שימוש בקנאביס והתמודדות יומיומית

ניהול זמן יעיל מהווה כלי משמעותי בתהליך הגמילה מקנאביס. שימוש ממושך בגראס עלול לפגוע בכישורי ניהול הזמן ובתכנון המשימות, ולהוביל לדחיינות ולהרגלים לא יעילים. אנו עובדים עם המטופלים על בניית סדר יום מובנה ומאוזן, המשלב פעילויות שונות – טיפול, עבודה, פנאי, מנוחה וטיפוח עצמי.

מציאת תחביבים ופעילויות פנאי משמעותיות היא אסטרטגיה נוספת להפחתת השימוש בקנאביס. רבים מהמטופלים מגלים מחדש תחומי עניין שהזניחו בתקופת השימוש בקנאביס, או מפתחים תחביבים חדשים. פעילויות אלה לא רק ממלאות את הזמן שבעבר היה מוקדש לשימוש בקנאביס, אלא גם מספקות סיפוק, הנאה ותחושת מסוגלות.

בניית רוטינות בוקר וערב היא כלי יעיל נוסף לניהול זמן ולהתמודדות יומיומית בתהליך הגמילה מקנאביס. רוטינות אלה מספקות מבנה ויציבות, ומסייעות בהתמודדות עם חרדה ואי-ודאות. רוטינת בוקר שכוללת התעמלות קלה, מדיטציה קצרה וארוחת בוקר מזינה, ורוטינת ערב שכוללת טכניקות הרגעה והכנה לשינה, מסייעות למטופלים להתחיל ולסיים את היום באופן חיובי ומאוזן.

טיפול עצמי ושמירה על איזון רגשי במהלך גמילה ממריחואנה

טיפול עצמי (self-care) הוא היבט חיוני בתהליך של גמילה מקנאביס. במרכז גמילה מקנאביס שבטיא, אנו מדגישים את חשיבותו של הטיפול העצמי לא כמותרות, אלא כצורך בסיסי וחיוני להחלמה. טיפול עצמי כולל דאגה לצרכים הפיזיים, הרגשיים והנפשיים, ומהווה בסיס להתמודדות יעילה עם אתגרי הגמילה.

תזונה נכונה היא נדבך חשוב בטיפול העצמי. השימוש הממושך בקנאביס עלול לפגוע בהרגלי אכילה בריאים ולהוביל להזנחה של הבריאות הפיזית.

שינה איכותית היא מרכיב נוסף בטיפול העצמי, שלעיתים קרובות נפגע בתהליך הגמילה מקנאביס. קשיי שינה הם אחד מתסמיני גמילה מקנאביס הנפוצים, ויכולים להוביל לעייפות, רגזנות וקושי בהתמודדות רגשית. אנו מלמדים את המטופלים טכניקות למה שנקרא היגיינת שינה, כגון שמירה על שעות שינה קבועות, הימנעות ממסכים לפני השינה, ושימוש בטכניקות הרגעה כמו מדיטציה או מקלחת חמה.

הקשבה לגוף ולנפש היא היבט חשוב נוסף של טיפול עצמי. אנו מעודדים את המטופלים לפתח מודעות לאיתותים פיזיים ורגשיים, ולהגיב אליהם באופן מותאם. זיהוי מוקדם של תחושות כמו רעב, עייפות, מתח או עצבנות, וטיפול בהן בדרכים בריאות, מסייע במניעת הצטברות של לחץ שעלול להוביל לרצון לשימוש בקנאביס.

התמודדות עם תסמיני גמילה מקנאביס נפוצים

תסמיני גמילה מקנאביס יכולים להיות מאתגרים, אך עם הכנה נכונה וכלים מתאימים, ניתן להתמודד איתם ביעילות. בתהליך הגמילה, אנו מספקים למטופלים מידע מקיף על תסמיני הגמילה הצפויים ומלמדים אותם אסטרטגיות ספציפיות להתמודדות עם כל אחד מהתסמינים.

חרדה, עצבנות וחוסר שקט הם מהתסמינים השכיחים בגמילה ממריחואנה. להתמודדות עם תסמינים אלה, ניתן להשתמש בטכניקות נשימה, מדיטציה, ופעילות גופנית מתונה כמו הליכה או יוגה. כמו כן, אנו משלבים גם טיפולים משלימים כמו דמיון מודרך, שמסייעים בהפחתת חרדה וביצירת תחושת רוגע.

קשיי שינה, כולל קושי להירדם, התעוררויות תכופות וחלומות חיים במיוחד, הם תסמין נפוץ נוסף בגמילה מקנאביס. להתמודדות עם קשיים אלה, אנו ממליצים על היגיינת שינה קפדנית – שעות שינה קבועות, סביבת שינה נעימה וחשוכה, הימנעות מקפאין ומסכים לפני השינה, ושימוש בטכניקות הרגעה כמו אמבטיה חמה או תה צמחים מרגיע.

במקרים מסוימים, ולאחר ייעוץ עם הפסיכיאטר במרכז, ניתן לשקול טיפול תרופתי זמני לסיוע בהתמודדות עם קשיי השינה.

תיאבון מופחת וירידה במשקל הם תסמינים שכיחים נוספים, במיוחד אצל מי שהשתמשו בקנאביס להגברת התיאבון. להתמודדות עם תסמינים אלה, אנו ממליצים על אכילת ארוחות קטנות ותכופות, בחירה באוכל מזין וטעים, ושילוב של פעילות גופנית מתונה, שיכולה לעורר את התיאבון. חשוב במיוחד להקפיד על שתייה מרובה, שכן התייבשות עלולה להחמיר תסמיני גמילה מקנאביס אחרים.

מצבי רוח משתנים, כולל דיכאון, רגזנות ותחושת אפתיה, הם חלק מתהליך גמילה מגראס. להתמודדות עם תנודות במצב הרוח, אנו מעודדים את המטופלים לשמור על רשת תמיכה חברתית, לשתף ברגשותיהם, ולהשתמש בטכניקות קוגניטיביות-התנהגותיות לזיהוי ושינוי דפוסי חשיבה שליליים.

פעילות גופנית סדירה היא כלי יעיל נוסף, שכן היא משחררת אנדורפינים ומשפרת את מצב הרוח באופן טבעי.
קשיי ריכוז וירידה בתפקוד הקוגניטיבי הם תסמינים שעשויים להימשך מספר שבועות לאחר הפסקת השימוש בקנאביס. להתמודדות עם אתגרים אלה, אנו ממליצים על תרגול קוגניטיבי יומי, כגון קריאה, משחקי חשיבה, ופתרון חידות או תשבצים.

חשוב גם לפרק משימות מורכבות לצעדים קטנים יותר, ולהקדיש זמן ותשומת לב מלאה לכל משימה, במקום לנסות לבצע מספר משימות במקביל.

הכמיהה לשימוש בקנאביס היא אולי האתגר המשמעותי ביותר בתהליך הגמילה, ויכולה להופיע גם חודשים לאחר הפסקת השימוש. להתמודדות עם כמיהה זו, אנו מלמדים את המטופלים לזהות את הטריגרים שמעוררים אותה, ולפתח "תוכנית פעולה" למקרה שהיא מופיעה. תוכנית זו יכולה לכלול פעילות הסחה, שיחה עם איש תמיכה, או שימוש בטכניקות הרגעה. חשוב להזכיר למטופלים שהכמיהה היא זמנית וחולפת, גם אם לא עושים דבר.

במכון גמילה מקנאביס שבטיא, אנו מתייחסים לכל מטופל כאל עולם ומלואו, ומתאימים את הכלים והאסטרטגיות להתמודדות עם תסמיני הגמילה מקנאביס לאישיותו, לצרכיו ולנסיבות החיים שלו.

הגישה ההוליסטית שלנו משלבת טיפול רפואי, פסיכולוגי וחברתי, ומספקת למטופלים את המעטפת הדרושה להם להתמודדות מוצלחת עם אתגרי הגמילה וליצירת חיים מספקים ומשמעותיים ללא התלות בקנאביס.

צעד ראשון לגמילה מקנאביס – צרו קשר עם צוות שבטיא

ההחלטה לפנות לעזרה מקצועית היא אולי הצעד המשמעותי ביותר בדרך לגמילה מקנאביס והחלמה מהתמכרות. ברגע שאדם מכיר בכך שהשימוש בקנאביס הפך לבעיה שהוא מתקשה להתמודד איתה בכוחות עצמו, נפתחת בפניו הדרך לשינוי אמיתי.

אנו בשבטיא מבינים עד כמה מורכבת ועדינה היא ההחלטה לבקש עזרה, ומעריכים את האומץ הנדרש לצעד הזה. הצוות המקצועי שלנו, זמין לענות על כל שאלה, להפיג חששות ולספק את המידע הדרוש להחלטה מושכלת.

כל שיחה עם איתנו היא חסויה לחלוטין ואינה מחייבת. היא מאפשרת לכם להבין טוב יותר את תהליך הגמילה מקנאביס, את האפשרויות הטיפוליות העומדות לרשותכם, ואת הדרך שבה תוכנית שלושת השלבים הייחודית שלנו ותוכנית הליווי, יכולה להתאים לצרכים האישיים שלכם או של יקיריכם.

אל תאפשרו להתמכרות לקנאביס להמשיך ולשלוט בחייכם. צרו קשר עוד היום וקחו את הצעד הראשון לקראת חיים חופשיים מהתמכרות לקנאביס, חיים של בחירה, שליטה ומשמעות.

האם שימוש בקנאביס פוגע בבריאות?

שימוש בקנאביס שלא למטרות רפואיות ולא תחת פיקוח רפואי או באופן אחר מהשימוש המומלץ עלול לגרום לנזקים בריאותיים שונים. יחד עם הדיון הציבורי בעולם כולו לגבי שימוש בקנאביס למטרות שונות, עדיין ישנה הסכמה רחבה כי השימוש בקנאביס הינו בדיעבד ואינו מומלץ כלל כמענה ראשוני.  מחקרים רבים עוסקים בשאלת ההשפעות והנזקים הן לטווח קצר והן לטווח ארוך. בין הנזקים השונים ניתן למנות שינויים בקצב הלב, ירידה בלחץ הדם, סחרחורות וכאבי ראש וירידה ברמות הסוכר. ישנם מצבים רפואיים שונים העלולים להחמיר תחת שימוש בקנאביס כגון סכרת, יתר לחץ דם ומחלות הקשורות במערכת העצבים. בנוסף שימוש בקנאביס עלול לגרום לבעיות קוגניטיביות כגון פגיעות בזיכרון, קוהרנטיות קו מחשבה ושינויים בתפיסת זמן ומרחב. במישור הנפשי הקנאביס עלול לגרום לתלות נפשית משמעותית בחומר.

האם יש השלכות ארוכות טווח לשימוש בקנאביס?

כן. ישנם מחקרים רבים העוסקים בנזקים ארוכי טווח של שימוש בקנאביס. מן המחקרים עולה כי ככל שגיל המשתמש צעיר ותדירות השימוש גבוהה יותר כך עולה הסיכון לנזקים ארוכי טווח. בקרב משתמשים בעלי היסטוריה משפחתית של הפרעות פסיכיאטריות ישנו סיכון להתפרצות פסיכוזות והפרעות נפשיות או החמרה של מצבים קיימים. עלייה בסיכון לפגיעה בדרכי הנשימה, התפתחות מחלות נשימתיות ומחלות ריאה והתפתחות מצבים לבביים שונים גם נמצאו בקרב צרכני קנאביס. בנוסף, מחקרים רבים מצביעים על קשר בין פגיעות קוגניטיביות שונות וירידה בתפקוד קוגניטיבי לשימוש ממושך בקנאביס.

האם קנאביס ממכר?

ישנה הסכמה כללית כי לקנאביס פוטנציאל להתמכרות. לצד העיסוק הציבורי ההולך וגובר בשאלת הלגליזציה של קנאביס, ישנה מודעות גדלה לעניין ההתמכרות. לקנאביס פוטנציאל להתמכרות במיוחד בקרב אוכלוסיות פגיעות להתמכרות. חלק מגורמי הסיכון לפיתוח התמכרות לקנאביס הם נטייה גנטית, רקע פסיכיאטרי קודם והיסטוריית חיים של התעללות, הזנחה ואירועים טראומתיים. בשונה מחומרים משני תודעה אחרים, התמכרות לקנאביס לא מתאפיינת ברגעי משבר דרמטיים או אקוטיים אלא בירידה כללית בתפקוד ומוטיבציה לאורך זמן. אופי זה של התמכרות יחד עם הלגיטימציה החברתית לשימוש בקנאביס, פעמים רבות עשוי להקשות על זיהוי התמכרות.

מהם הסימנים של התמכרות לקנאביס?

השכיחות הגבוהה של שימוש בקנאביס בחברה הישראלית יחד עם הלגיטימציה החברתית, מקשים מאד על זיהוי התמכרות. עם זאת ישנן מספר נורות אזהרה המסמנות כי השימוש בקנאביס מתחיל לצאת מכלל שליטה ולהפוך לפוטנציאל להתמכרות. נורת האזהרה הראשונה היא חוסר יכולת להפסיק את השימוש למרות הרצון להפסיק יחד עם ניסיונות מרובים להפסיק אך ללא הצלחה. בנוסף ניתן לראות שינויים התנהגותיים רבים בקרב צרכני קנאביס.  שינויים בסדר היום, שינה מרובה, איבוד עניין וחוסר אכפתיות כלפי דברים שבעבר היו חשובים. הסתגרות חברתית והיעדרויות מפעילויות חברתיות או משפחתיות,  גם הן מעידות על תחילתה של התמכרות. תוקפנות, שינויים קיצונים במצב הרוח, רגישות מוגזמת למגע או לאור, עיניים אדומות, אישונים מורחבים, כל אלו הינם סממנים של התמכרות.

איך נגמלים מקנאביס?

תהליך גמילה מקנאביס מורכב בעיקר מטיפולים התנהגותיים ורגשיים ובמידת הצורך גם טיפול תרופתי. שיטת טיפול שהוכחה כיעילה במיוחד עבור טיפול בהתמכרויות הינה טיפול התנהגותי קוגניטיבי. שיטת טיפול זו מתמקדת ביצירת שינוי התנהגותי, הפסקת ההתמכרות,  על ידי שינוי מחשבתי ובחינה מחודשת של מערכת האמונות והתפיסות של האדם המכור. שיטת טיפול זו נעשית במפגשים פרטניים עם איש טיפול המתמחה בטיפול זה ולרוב אורכת מספר חודשים. ישנן שיטות טיפול נוספות כגון טיפול דיאלקטי-התנהגותי וטיפול קבוצתי. בעת הצורך וכדי להשיג תוצאות גמילה מהירות יותר ישנן תרופות שניתן לשלב יחד עם הטיפול ההתנהגותי. במרכז גמילה ניתן לקבל את כל ההתערבויות השונות כדי להשיג גמילה מקנאביס לאורך זמן.

כמה זמן נמשכים תסמיני גמילה מקנאביס?

תסמיני הגמילה מקנאביס מתחילים בדרך כלל כיום-יומיים לאחר הפסקת השימוש ועשויים להימשך בין שבוע לחודש, כאשר עוצמתם משתנה מאדם לאדם בהתאם לדפוסי השימוש ולמאפיינים אישיים. לרוב, השיא של התסמינים מגיע בימים 3-4 לגמילה, ואז מתחילה ירידה הדרגתית, אך חלק מהתופעות הנפשיות כמו חרדה, דיכאון וקשיי שינה עלולות להימשך גם מעבר לחודש במקרים של שימוש ממושך וכבד.