נכון או לא נכון? טיפול בהתמכרות לסמים

נכון או לא נכון? טיפול בהתמכרות לסמים

טיפול בהתמכרות לסמים הוא מורכב ומתמקד במישורים רבים. לרוב, התמכרות היא נטייה ומכורים לא מצליחים להפסיק לצרוך את הסם ללא התערבות מקצועית. רוב האנשים המכורים זקוקים לסיוע מתמשך כדי להצליח ולשמור על ניקיון לאורך זמן. טיפול בהתמכרות לסמים מתמקד בהפסקה שימוש בסם, שמירה על ניקיון ותפקוד במעגלי החיים השונים. טיפול בהתמכרות לסמים משתנה ממכור למכור בהתאם למצב הייחודי של כל אדם.

טיפול בהתמכרות לסמים – איך מטפלים בהתמכרות?

  • אלו סוגי טיפול יש עבור אנשים המכורים לסמים? יש מגוון שיטות טיפול הנותנות מענה להיבטים שונים של ההתמכרות ואשר הוכחו כיעילות בעבודה עם מכורים. פעמים רבות, יהיה צורך במספר דרכי טיפול בכדי להתמודד עם ההתמכרות. שיטות הטיפול כוללות טיפול תרופתי, טיפול התנהגותי, הערכה של אבחנות נוספות וטיפול בהן, תוכניות למניעת נסיגה, טיפול משפחתי\זוגי ועוד. לרוב במרכזי גמילה יהיה שילוב של טיפול פרטני וטיפול קבוצתי. טיפול פרטני הוא טיפול של שיחות עם איש מקצוע וטיפול קבוצתי הוא השתתפות בקבוצות המונחות על ידי אנשי מקצוע.
  • איך טיפול תרופתי יכול לסייע בגמילה מהתמכרות? טיפול תרופתי עשוי להינתן, בפיקוח רפואי, כדי להתמודד עם סימפטומים של תסמונת גמילה. המונח תסמונת גמילה מתאר קשת רחבה של סימפטומים שעלולים להופיע עם הפסקת השימוש בסם. מדובר בשלב קשה ביותר בו מומלץ במקרה הצורך לבדוק יחד עם רופא מומחה, טיפול תרופתי במטרה להקל על הסימפטומים ולתמוך בתהליך הגמילה. במידה וישנן אבחנות נפשיות המזינות את ההתמכרות, מומלץ לשקול טיפול תרופתי עבורן כחלק מתוכנית הגמילה.
  • איך טיפול התנהגותי יכול לסייע בגמילה מהתמכרות? טיפול התנהגותי מסייע לאדם לשנות את התפיסות וההתנהגויות הנוגעות לשימוש בסמים, מחזק הרגלי חיים מיטיבים ותומך ומסייע להתמיד בסוגי הטיפול השונים להתמכרות. טיפול התנהגותי הוא טיפול המתמקד בשינוי דפוסיי ההתנהגות על ידי עבודה על תפיסות יסוד ואמונות העומדות בבסיס ההתמכרות.
  • האם תוכנית גמילה היא משהו ייחודי לכל אדם? כן. לכל אדם מכור ישנה היסטוריית חיים שונה, סיבות שונות שהובילו להתמכרות, התמודדויות שונות, עוצמת ההתמכרות משתנה מאדם לאדם ועוד המון משתנים. תוכנית גמילה היא תוכנית אישית הנבנית בשיתוף פעולה של צוות המרכז והאדם המכור בהתאם לצרכים ומטרות הייחודיות. עם זאת, מרבית תוכניות הגמילה מורכבות משתי שלבים עיקריים, גמילה פיזית- הפסקת השימוש בסם וגמילה נפשית- שימור השינוי על ידי עבודה טיפולית והתנהגותית.
  • איך עושים את המעבר ממרכז גמילה חזרה לבית ולחיים האמיתיים? מרכז גמילה מספק כמעין חממה מוגנת ועוטפת בה האדם המכור יכול לעשות תהליך שינוי משמעותי ולקבל את מלא התמיכה הנדרשת. היציאה ממרכז גמילה והמעבר חזרה לסביבה הקודמת, עשוי להיות מאתגר ביותר. לכן, כחלק מתוכנית הגמילה ישנה גם עבודה על "החיים שאחרי". האדם המכור ילמד לזהות טריגרים, לפתח דרכי התמודדות. במידת הצורך תעשה גם עבודה משפחתית והתערבויות נוספות כדי ליצור רשתות תמיכה בקהילה. לעיתים התהליך יעשה באופן הדרגתי ומותאם ותמיד ישנה האפשרות להמשיך ולשמור על קשר עם צוות המרכז ולבדוק האם יש צורך בהמשך ליווי גם לאחר סיום התוכנית.

לסיכום

ההחלטה לבחור בגמילה היא החלטה אמיצה מאד. לא קל לעזוב את ההרגלים המוכרים והזמינים ובמקום זאת לבחור בדרך הארוכה, הקשה והמאתגרת. אבל התמורה שווה הכול. להצליח להתגבר על ההתמכרות, לבנות הרגלים מיטיבים ובריאים, זה להצליח לקחת שליטה ואחריות ולבחור לחיות. באופן טבעי עשויות לצוץ שאלות וחששות. אם את מתלבטת לגבי פניה למרכז גמילה, כדאי ומומלץ להכין רשימת שאלות ותהיות וליצור קשר כדי לקבל תשובות.
צוות המומחים של מרכז גמילה שבטיא זמין ומוכן לחשוב ולהתלבט יחד איתך.

post-thumbnail
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
post-thumbnail
מכון גמילה פרטי  - מסור למטופליו

מנהלי מרכז גמילה פרטי רואים לנגד עיניהם את טובת המטופלים....

קראו עוד >
post-thumbnail
היכן ניתן להיגמל מסמים?

התמכרות לסמים נחשבת לקשה ובמקרים רבים הופכת לבלתי נשלטת. כך...

קראו עוד >
post-thumbnail
פופרס

פופרס סם מסוכן פופרס הוא כינוי שניתן לקבוצת חומרים כימים בעלי...

קראו עוד >
post-thumbnail
טיפול במכורים קשים - רק במכון גמילה מסודר

מכורים קשים לאלכוהול, סמים, הימורים ועוד חייבים להיות מטופלים אצל...

קראו עוד >
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support